Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre är det nya två

/
  • Familjen Hillman består av pappa Peter, 29 år, Lowa, sex månader, Joline, fyra år, Felicia, två år och mamma Sofie, 29 år.
  • Familjen Hillman består av pappa Peter, 29 år, Lowa, sex månader, Joline, fyra år, Felicia, två år och mamma Sofie, 29 år.
  • Joline och Felicia vill gärna hålla och pyssla med lillasyster Lowa, som bara är sex månader.

Allt fler familjer skaffar ett tredje barn. Det visar statistik från SCB.
– Tre barn känns helt perfekt, konstaterar Sofie Hillman.

Annons

Hemma hos familjen i Hillman i Lexe är det fullt ös. Joline, snart fem år, har precis lärt sig att cykla, utan stödhjul! Och hon har tappat sin första tand. Felicia, två år, vill hoppa studsmatta, hålla lillasyster och rita pyttesmå teckningar som hon klipper ut med sax och överräcker till reportern som är på besök. Minstingen Lowa är bara sex månader, men hon far fram i alla rummen i en lära-gå-stol och ett fantastiskt leende.

– Det kan vara lite intensivt ibland, medger Sofie Hillman och skrattar.

– Men det är ingen stor skillnad på att ha två och tre barn, tillägger Peter Hillman.

Utbildning, inkomst och grannpåverkan är några faktorer som påverkar benägenheten att vilja ha ett tredje barn, enligt SCB.

– Vi hade inte direkt planerat från början att vi skulle ha tre barn, men varje barn har varit planerat. Men det gick kanske lite fortare än vad vi hade planerat. Jag har tre syskon och har alltid haft folk omkring mig. Och vi tycker båda om barn, det kändes naturligt med tre, säger Sofie.

– Och ekonomiskt är det inte dyrare med tre barn, vi har inte märkt av det än i alla fall, säger Peter.

Den största utgiften har kanske varit bilen. Familjen har en minibuss men även en vanlig bil med fem säten.

– Jag var tveksam till den stora bilen först, men vi har stor nytta av den. Alla bilstolarna får plats och det finns plats för fler personer, om till exempel min brorsa vill följa med. Och det är superbra bagageutrymme, vi kan ställa in hela tvillingvagnen utan att behöva fälla ihop den, berättar Sofie.

De ser många fördelar med att barnen är nära varandra i åldrarna.

– Flickorna har sådan glädje av varandra och de leker tillsammans.

– Det är jättemånga som har sagt att tre är det nya två. Det märker vi på förskolan och bland våra vänner.

Joline och Felicia går på ur- och skurdagis medan Lowa är hemma med mamma.

– Joline behöver få leka med sina kompisar. Felicia skulle kanske kunna vara hemma egentligen, men det är mysigt att jag och Lowa får lite egen tid tillsammans. Det kan vara svårt annars när alla barnen är hemma samtidigt.

Joline, som tycker att det är roligt att få hjälpa till med sina småsyskon, vill gärna ha fler. Men Sofie tycker att det räcker med tre.

– Det känns som att vi vill räcka till. Men grejen är att vi fortfarande är unga, jag och Peter är 29 år, om några år vill vi kanske ha fler barn. Man ska aldrig säga aldrig.

– Vi kanske gör ett nytt försök med att få en pojke, säger Peter och blinkar till Sofie.

LÄS OCKSÅ:

Anne Sjödins krönika: Trean var lättast av alla

Mer läsning

Annons