Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre års fängelse för dubbelvåldtäkt

25-åringen som våldtog samma kvinna två kvällar i rad dömdes på måndagen till tre års fängelse. Första gången var kvinnan berusad och sov, andra gången använde 25-åringen våld.

Annons

25-åringen och kvinnan hade lärt känna varandra under sommaren. I augusti träffades de en helg hos en kamrat som bodde i ett rum med kokvrå.

Den första kvällen blev kvinnan mycket berusad och somnade. Hon minns efteråt att hon vaknade till och att 25-årinen då genomförde ett samlag med henne.

Kvällen efter träffades de på nytt hos kamraten. De kysstes och lade sig på sängen, medan kamraten såg på film. Kvinnan har berättat att hon inte ville ligga med 25-åringen, men att han tvingade henne. Hon grät, klöste honom och sparkade slutligen undan honom. Först då märkte kamraten vad de höll på med, enligt vad han berättat

Gävle tingsrätt konstaterar att det kan framstå som svårbegripligt att kvinnan återvände till 25-åringens lägenhet för att umgås med honom igen kvällen efter den första våldtäkten.

Men rätten finner ändå hennes berättelser om de båda brotten trovärdiga. I domen konstaterar man att det inte finns någon given mall för hur den som har utsatts för brott ska agera och att brottsoffer många gånger beter sig irrationellt.

Det finns också stödbevisning i form av läkarundersökningar av både 25-åringen och kvinnan. Hon har också berättat vad som hänt för ett par kamrater.

Blodprover visade att kvinnan hade spår av narkotiska preparat i blodet, trots att hon själv säger att hon inte har tagit några sådana. Men eftersom proverna togs tre dagar efter det första samlaget, anser rätten inte det bevisat att hon varit drogpåverkad då.

25-åringen döms till tre års fängelse och att betala 160 300 kronor i skadestånd till kvinnan.

Mer läsning

Annons