Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre åtalas för krossad busskur

/

Gävle är inte längre värst i landet på krossade busskurer. Men på tisdagen åtalades tre unga män som hade oturen att möta en polis när de slog sönder rutorna till en busskur på Norra Kungsvägen.

Annons

– Det är fler än man kan tro som grips på bar gärning, säger Magnus Heljeberg, vd för reklamföretaget JCDecaux.

Klockan var 04.30 natten till 14 juni när två 18-åringar och en 16-åring bosatta i Norduppland kastade stenar mot busskuren på Norra Kungsgatans förlängning norrut mot Stigslund. Flera rutor krossades.

Om inte en polis på väg hem från jobbet passerat just då hade de kanske klarat sig. Men han grep dem, ringde kollegorna som var i tjänst och höll kvar glaskrossarna tills polispatrullen kom fram.

Nu åtalas de tre för skadegörelse och krävs på de 9 749 kronor som det kostade att laga de trasiga glasrutorna.

Det är reklamföretaget JCDecaux som sköter busskurerna enligt ett långsiktigt avtal med Gävle och ett antal andra kommuner. Reklamtavlorna innanför glasen finansierar verksamheten.

– Vi reparerar glasen och står för alla kostnader för driften av busskurerna, så skadegörelsen kostar inte kommunen en krona, framhåller vd Magnus Heljeberg.

För några år sedan utnämnde JCDecaux Gävle till den ort i Sverige där skadegörelsen var störst. Då hade en våg av glaskrossning dragit över Gävle. Rekordet var en natt när 40 glasrutor krossades.

Sedan polisen hittat några skyldiga lugnade det ner sig och nu är skadegörelsen i Gävle inte anmärkningsvärt stor, enligt Heljeberg.

– När det blir för mycket på någon ort brukar vi kontakta kommunen och polisen för att se vad som kan göras, säger Heljeberg.

Enligt honom är det inte helt ovanligt att de skyldiga grips på bar gärning.

– Det sker ofta på nätterna när gatorna är nästan tomma. De har kanske inte så bråttom därifrån, och är ganska lätta för polisen att hitta, säger han.

 

Mer läsning

Annons