Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre av fyra Gävlebor går på Cityfesten

/

Tre av fyra Gävlebor kommer att besöka årets Cityfest. Det visar Arbetarbladets undersökning. Men många gäster kommer även från omkringliggande kommunerna och därför tar X-trafik alla sina bussar i bruk.

Annons

– Vi räknar med att en tredjedel av gästerna kommer från andra kommuner än Gävle, säger Tomas Gavlén, festgeneral, Cityfesten.

Populärast bland Gävlebor

Men allra populärast verkar stadsfesten ändå fortfarande vara på hemmaplan.

Enligt en undersökning som fem gymnasieelever från Borgarskolan har utfört på uppdrag av Arbetarbladet svarar 151 av 200, alltså 75 procent av Gävleborna att de kommer att besöka årets Cityfest.

– Jag förstår att inte alla kan älska Cityfesten, men det är många som gör det. Det finns något som tilltalar de flesta och i år är det mycket fokus på familjen.

Ta bussen till festen

Han berättar att framför allt Kvarnparken kommer att vara ett ställe för både gammal och ung. Bland annat utlovas dansuppvisning, teckningstävling och ponnyridning.

För att möta trycket från de förväntade 30 000 utsocknes gästerna kommer X-trafik och Swebus att sätta in alla tillgängliga bussar och chaufförer.

– Det kommer att gå flera extra bussturer – framför allt mellan Sandviken och Gävle. Jag tycker inte att man ska behöva ta bilen till Cityfesten utan bussen passar bättre, säger Lennart Skoog, trafikplanerare, Swebus.

Vädret största hotet

Men hotellen i Gävle har märkt av ett minskat intresse för Cityfesten. För fem eller sex år sedan var hotellen och vandrarhemmen ofta fullbokade.

– Det finns många lediga rum den här veckan. När Cityfesten började var Gävle ganska ensamma om en sådan här stadsfestival, men nu är det många andra orter som ordnar liknande evenemang, säger Malin Grönberg, hotelldirektör, Scandic i Gävle.

Det största hotet mot en lyckad Cityfest verkar i år vara det bryska vädret.

– Ja, det är tråkigt. Vi utlovar ju solgaranti och jag är en obotlig pessimist. Det hinner hända mycket tills på onsdag, säger Tomas Gavlén.

Mer läsning

Annons