Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre gamla Gävlemord kan undgå preskription

/
  • 23 ÅR SEDAN. Polisen granskar platsen där Susanne Romhag hittades. Lennart Styrman, i vit tröja, är nu kommissarie och chef för Gävlepolisens rotel för grova brott.

Ett förslag från regeringen om att den 25-åriga preskriptionstiden för mord ska tas bort kan komma under hösten. Det skulle betyda att Gävlepolisen får längre tid på sig att lösa tre ouppklarade mord.

– Det vore bra. Det kommer hela tiden nya metoder att lösa brott, säger Lennart Styrman, chef för Gävlepolisens rotel för grova brott.

Annons

En utredning 2007 föreslog att folkmord och krigsförbrytelser aldrig ska preskriberas. Utredaren lade till att det borde gälla även uppsåtligt dödande, som mord, dråp och terrorbrott.

Justitieminister Beatrice Ask har sagt att ett förslag om en lagändring kan komma i höst eller nästa vår. En bidragande orsak till att lagändringen diskuteras just nu anses vara att det snart är 25 år sedan Olof Palme mördades 1986.

På hösten samma år inträffade ett av de tre olösta mordfall som Gävlepolisen fortfarande har öppna. 26-åriga Susanne Romhag försvann efter ett besök på pizzerian Don Peppino och hittades i Hästboskogen en månad senare.

Under de kommande fem åren inträffade ytterligare två olösta mord. 1988 mördades 24-åriga Anneli Zetterholm och 1991 83-åriga Ingrid Lindqvist i Bergby.

Sedan dess har Gävlepolisen lyckats lösa alla mord man utrett.

Kommissarie Lennart Styrman har jobbat med alla de ouppklarade fallen. Nu är han chef för kriminalpolisens rotel för grova brott och han skulle välkomna en lagändring.

– Det kommer hela tiden nya metoder att lösa brott. DNA-spårning fanns till exempel inte då.

Gävlepolisen har ingen så kallad cold case-grupp, men enligt Styrman undersöker man ändå då och då fortfarande vissa uppgifter om de gamla brotten.

– Det finns bevismaterial sparat, och för bara något år sedan begärde vi DNA-tester i ett av de gamla fallen. Det händer också då och då att det kommer in nya uppgifter om fallen som vi undersöker.

Om inte preskriptionstiden för mord skulle tas bort ser Styrman framför sig en slutlig genomgång av de tre fallen i god tid innan 25-årsgränserna passeras.

Först kommer det i så fall att handla om Romhagmordet som preskriberas 2011.

Mer läsning

Annons