Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre gånger i veckan töms pollenfällan i centrala Gävle

/
  • För ett år sedan installerade Naturhistoriska riksmuseet en pollenfälla på länsstyrelsens tak.
  • I tio år har Gävle varit utan prognoser som bygger på lokala uppgifter.
  • Fredrik Stjernholm, handläggare på Länsstyrelsens miljöenhet, tömmer pollenfällan från polisens tak, april 2015.

Äntligen får Gävles allergiker lokala prognoser. För ett år sedan installerades en pollenfälla på länsstyrelsens tak.

Annons

Länge fanns en pollenfälla på Gävle sjukhus, men den försvann för tio år sedan av kostnadsskäl.

– Typiskt när två portmonnäer inte kan samverka med varandra. En besparing i den ena blir en utgift i den andra. Lokala prognoser har stor betydelse för oss allergiker, säger Elizabeth Rydbäck, ordförande i astma- och allergiföreningen i Gävle.

I stället har Gävles prognoser byggt på uppgifter från pollenfällor i Borlänge, Sundsvall och Stockholm. Det gav möjligen inte en helt tillförlitlig bild av situationen i Gävle. Naturhistoriska riksmuseet är huvudman för pollenfällorna. I april förra året invigdes den nya fällan på länsstyrelsens tak vid Borgmästarplan. Uppgifterna ligger till grund för prognoser på pollenrapporten.se, men är också värdefulla ur ett forskningsperspektiv.

– Gävle utgör en klimatgräns för ek och hassel och två olika sorter av al, gråal och klibbal. Det är intressant för forskningen och personligen är jag också spänd på att se hur klimatförändringarna kommer att påverka på längre sikt, säger Olle Keller, handläggare på miljöenheten vid länsstyrelsen.

Pollenfällan har en fläkt som fångar luft genom en smal öppning. Inuti finns en trumma som snurrar sakta, ett helt varv tar en vecka. På trumman finns en klisterremsa där pollen fastnar. Tre gånger i veckan byts trumman ut och skickas till Stockholm där remsan undersöks i mikroskop. I samarbete med metereologer görs sedan aktuella prognoser.

Olle Keller säger att under mars och april har det varit alpollen som fastnat och nu väntar man på en anstormning av björkpollen. Undersökningar under hösten har visat att det är ovanligt rikliga björkhängen runt om i Gävle.

Naturhistoriska riksmuseet står för alla kostnader och ger dessutom länsstyrelsen ersättning för det lokala arbetet.

– Det är lite olyckligt att Gävle varit utan pollenfälla så länge, säger Olle Keller.

Ta del av Naturhistoriskas pollenrapporter här.

Mer läsning

Annons