Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre ungdomar med problem hjälpta av ny metod

Tre tonåringar i Gävle som haft en mycket trasslig situation har fått ett fungerande liv genom att socialtjänst, skola och barn- och ungdomspsykiatri (BUP) har testat ett nytt sätt att jobba ihop, som kallas PROG-team.
Pengar sparades, familjerna fick mer att säga till om och ungdomarna har det bättre.

Annons

Ungdomar som mår dåligt, och som varken fungerar hemma i familjen eller i skolan, får ofta hjälp från en rad olika håll samtidigt.

– Det kan vara behandligsinsatser på socialtjänsten, BUP, skolans elevstöd. Man kanske har elevvårdskonferenser och en mängd olika möten. Men ofta jobbar alla på sitt håll utan att veta vad de andra gör. Det kan gå så långt att familjen får nog och till slut inte orkar medverka, säger Margareta Kamlén, chef på Gävle familjecenter, en del av socialtjänsten.

Nytt sätt att arbeta

Som en del i något som kallas PROG-projektet provade man förra året i Gävle att jobba på ett nytt sätt med tre ungdomar som hade det riktigt struligt och som under lång tid haft socialtjänsten inkopplad.

Personer från socialtjänst, skola och BUP, till exempel psykolog, socialsekreterare, lärare och ungdomsbehandlare, knöts ihop i ett så kallat PROG-team, där även familjen och en samordnare från socialtjänsten ingick.

– Man kan på ett helt nytt sätt ta ett samlat grepp kring ungdomen och familjen. Samordnaren har en viktig funktion. Familjen får EN person att vända sig till, en person som har överblick. Samordnaren får mandat från alla myndigheterna att avgöra vad som ska göras och inte göras, till exempel om en viss behandling som inte gett någonting ska avslutas, säger Margareta Kamlén.

Ohållbart

I alla tre familjerna var läget ohållbart och ett alternativ var att skicka iväg tonåringarna på hem för vård och boende, HVB.

Det hade kostat uppemot 1 miljon kronor per ungdom för sju månaders placering. Det kan jämföras med att det jobb som lades ned inom ramen för PROG-teamen kostade ungefär 63 000, 200 000 respektive 325 000 för de olika ungdomarna.

”En fullträff ur ett samhällsekonomiskt perspektiv” sammanfattas det i en utvärdering. Och ännu bättre: metoden verkar funka.

– Alla tre fungerar väl i dag och klarar sig utan insatser från socialtjänsten. Det var det nog ingen som hade trott, säger Margareta Kamlén.

Avsikten är att fortsätta jobba enligt PROG-metoden med särskilt komplicerade fall framöver.

– En av de stora fördelarna är att familjerna blir så delaktiga och känner att de är med och bestämmer. Det ger bra förutsättningar för förändring, säger Margareta Kamlén.

PROG står för prevention och gränsöverskridande styrning.

Mer läsning

Annons