Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tredje etappen på Gävle strand planläggs

/
  • Området som Gävle strands etapp 3 ska byggas på.
  • Den nya etappen kommer att innehålla ett antal torg, en förskola samt en öppningsbar gång- och cykelbro.
  • Den nya etappen kommer att innehålla ett antal torg, en förskola samt en öppningsbar gång- och cykelbro.

De första planerna för hur den sista etappen av byggprojektet Gävle strand ska se ut har nu kommit.

Annons

Den första delen av Gävle strand står sedan några år tillbaka klar och den andra närmar sig sitt slutskede. Under måndagen presenterades planerna för den tredje och sista etappen. Projektet går nu in i samrådstid, då allmänheten får lämna in synpunkter, till och med den 28 augusti.

Området, som alltså ligger längst ut på Alderholmen och vars lokaler i dag mest används som lager, kommer att delas in i tre delar, en nordlig och sydlig kaj samt den "Gröna gatan" i mitten av området. Byggnaderna kommer med undantag av några kommersiella verksamheter vid torgen att vara flerfamiljshus.

På norra sidan av området kommer en park med promenadstråk att anläggas. Parken ansluter till vattnet och två av de torg som kommer att anläggas. Busstrafik samt en förskola kommer också att rymmas på den norra sidan av piren. Den södra sidan är tänkt att fungera som promenadstråk utan någon motortrafik och med en öppningsbar gång- och cykelbro över mot södra Skeppsbron. Till skillnad från norra sidan där byggnaderna kommer att vara mellan fem och sju våningar ska de på södra sidan maximalt vara fyra våningar höga.

I mitten av området ska så den "Gröna gatan" att finnas. Området ska fungera som en innergård för de boende med frikostiga grönytor och en enkelriktad väg som löper i sicksack-mönster mellan husen. Vilken byggherre som kommer ansvara för området är inte klart men kommunen hoppas på att inleda byggnationerna 2018.

LÄS OCKSÅ:

Byggklart för drygt 300 nya bostäder

Här ska fler bostäder byggas i Gävle

Stort intresse för att bygga på Gävle strand

Mer läsning

Annons