Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Treklövern är Emilies räddande ängel

/

Ungdomar med psykiska besvär ska få hjälp att hitta jobb.

På Treklövern får de träna sitt självförtroende genom samtal och hantverksarbete.

– Det blir som att man ska skämmas om man haft det svårt. Det ska man inte göra, man blir bara starkare av att söka hjälp, säger Emilie Bryngelsson.

Annons

”Unga till arbete” är ett nytt projekt för ungdomar med psykisk ohälsa. Arbetsförmedlingen, försäkringskassan, landstinget och kommunen ska tillsammans hjälpa unga att få jobb.

”Jätteviktigt”

Treklövern som också ingår i det här projektet, hjälper ungdomar som antingen mår psykiskt dåligt eller har en psykiatrisk diagnos.

Emilie är en av dem.

– Om man inte haft så bra förutsättningar, inte gjort klart skolan och har svårt att komma in på arbetsmarknaden, är det här bra. Det har varit jätteviktigt för mig. En Treklöver borde finnas i varenda stad i landet men det gör det inte, sä- ger hon.

Fick tips av sköterska

Gävle är en av få orter i landet som bedriver den här verksamheten.

Något lagstöd som säger att människor som lider av psykisk ohälsa har rätt till denna hjälp, finns inte.

Det är tack vare ett lokalt politiskt beslut som verksamheten kan fortsätta.

– Jag blev tipsad av en sjuksköterska på Sätra hälsocentral, en liten ängel. Innan jag kom hit hade jag gått sjukskriven i flera år utan någon egentlig hjälp. I början när jag kom hit var jag jätterädd, men det var inte några konstigheter, säger hon.

Har lärt sig att sätta gränser

Emilie berättar att hon utvecklats mycket under sin tid på Treklövern. Hon har lärt sig att säga nej, sätta mer gränser och att tro på sig själv.

– Att vara efterfrågad som arbetskraft är viktigt för alla människor. Jag vill inte ha ett samhälle där vissa står utanför, säger Thomas Löfvenius, verksamhetschef på Treklövern.

Började med fotpall

– Jag började med att göra en fotpall, det var så jag fick självförtroende. Det är helt otroligt att detta inte funnits förut. Det finns många som behöver stöd för att komma ut i ett vanligt arbetsliv, säger Emilie.

Mer läsning

Annons