Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tullbomsgården hotas av radhus

/
  • I detaljplanen för skyskrapan i Gävle står det att det kan bli möjligt att riva Tullbomsgården intill Folkets Hus.

Tullbomsgården i Gamla Gefle där Handikappföreningarnas samarbetsorgan håller till kan rivas och ge plats för radhus. Det är förutsatt att kommunen och handikappföreningarna kommer överens.

Annons

I de föreslagna planerna för kvarteret vid Folkets hus ingår den omdebatterade skyskrapan som Arbetarbladet skrivit om, men också ett förslag på att bygga lokaler och åtta radhus där Tullbomsgården nu står. De eventuella radhusen ska byggas i trä och passa in i Gamla Gefles bebyggelse.

Gävle kommun äger marken men Tullbomsgården används av HSO, Handikappföreningarnas samarbetsorgan. Stiftelsen De handikappades hus äger byggnaden och är tomträttsinnehavare. På Tullbomsgården pågår verksamhet varje dag för över 30 olika föreningar.

Rent juridiskt kan kommunen säga upp stiftelsens tomträtt, men inte förrän år 2031. Det skulle i så fall kräva ett politiskt beslut.

Petter Jonegård som är handläggare för detaljplanen betonar att förslaget om radhusen är en möjlighet, inget som är tvingande. En rivning av Tullbomsgården kan bara ske om den befintliga verksamheten flyttas till någon annan lämplig lokal, försäkrar han.

– Det är olyckligt om folk tror att kommunen vill tvinga bort dem därifrån. Om det här ska vara möjligt måste man komma överens med dem eftersom de äger tomträtten, säger Petter Jonegård.

Elizabeth Rydbäck, vice ordförande i HSO, säger att föreningen känner sig överkörd av kommunen.

– Det är ingen på kommunen som har tagit kontakt med oss angående rivningen. Det känns inte alls bra. De har inget begrepp om vår verksamhet.

Elizabeth Rydbäck skulle helst se att bygget av skyskrapan och radhusen inte blir av.

– Jag kan inte se att det är möjligt att vi kan få ett hus som passar våra besökares behov. Det här är människor med funktionsnedsättningar och de kan man inte sätta var som helst. Våra besökare är känsliga och behöver lugn och ro, säger hon.

Mer läsning

Annons