Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tummen upp för överklagade betyg

/
  • Ger tummen upp. Lärarkollegorna Anna Ericsson och Jeanette Lavigne på Polhemsskolan tycker att det vore bra om eleverna kunde överklaga sina betyg. För rättssäkerhetens skull.
  • Nelly Olsson, 17 år, går andra året på Barn- och fritidsprogrammet. – Ja. Om man tycker att man har ansträngt sig och så får man fel betyg. Betygen kan ju också bero på att läraren ogillar eleven.
  • Oskar Gustafsson, 17 år, går andra året på Teknikprogrammet. – Jag tycker att det är bra som det är. Man får väl de betyg man förtjänar.
  • Khado Jalilian, 18 år, går första året på Omvårdnadsprogrammet.– Man måste kämpa för de betyg man får, eller vill ha. Lärarna vet vad de gör.
  • Rose-Marie Johansson, 19 år, gick ut Estetprogrammet på Bessemergymnasiet förra våren.– Lite både och. Lärarna har ju sin utbildning och de ska kunna sätta bra betyg. Men, om det handlar om lärare som inte är så bra på det så bör det gå att överklaga.
  • Viktor Eriksson, 16 år, går första året på Hotell- och restaurang.– Ja. Om någon får ett felaktigt betyg ska man kunna klaga tycker jag.

Elever bör kunna överklaga sina betyg. Det föreslår en statlig utredning som presenterades på onsdagen. Ett bra förslag, tycker de lärare som Arbetarbladet har talat med.

– Man kan ju överklaga alla andra myndighetsbeslut, så varför skulle det vara annorlunda med betygen? säger Jeanette Lavigne, svensk- och engelsklärare på Polhem­skolan.

Annons

De båda lärarkollegorna Jeanette Lavigne och Anna Ericsson tror inte att de skulle överösas av överklaganden om förslaget blev verklighet.

– Nej, jag tror att det rör sig om väldigt specifika och särskilda fall, säger Anna Ericsson.

De båda lärarkollegorna berättar hur lärarlaget innan ett betyg sätts på pränt tillsammans medbedömer och diskuterar betygen. Det betyder att betygsunderlagen är väl dokumenterade.

– Men det kan vara annorlunda på en liten skola, om en lärare är ny eller ensam, säger Jeanette.

– Kanske någon lärare kommer att känna sig ifrågasatt om ett betyg ändras, men då måste läraren bli bättre på att dokumentera betygsunderlagen, säger Anna Ericsson.

– Man får ta att bli ifrågasatt, säger Jeanette.

Redan i dag kan en elev begära särskild prövning om han eller hon anser att ett betyg är felaktigt. På Polhemsskolan sker inte det speciellt ofta.

– Det handlar främst om mycket fokuserade elever, förklarar Jeanette.

Självklart att återkoppla

Anna och Jeanette tror att det blir samma typ av elever som kommer att överklaga betygen om förslaget blir verklighet.

De säger samtidigt att det nog är väldigt svårt för en rektor, eller en utomstående lärare, som inte har specialkunskapen om hur en enskild elev beter sig under lektionerna, att ta ställning till om betyget är rättvist.

– Faran är om det bara blir det skriftliga som räknas till betyget, säger Jeanette Lavigne.

Jeanette Lavigne och Anna Ericsson berättar att de under hela studietiden återkopplar med sina elever om hur eleven ligger till betygsmässigt. Det är något självklart.

– Betyg ska inte komma som en överraskning för eleven, säger Anna Ericsson.

Mer läsning

Annons