Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tung lista när skolan ska spara

/

Ingen minskning av barngrupperna i förskolan, frysta löner, indragen nattis och kost och städ inom förskolan på entreprenad.
Så ser några av diskussionspunkterna ut när den kommunala grundskolan i Gävle ska dra åt svångremmen.

Annons

Frysta löner, indraget nattis och kost och städ inom förskolan på entreprenad.
Så ser några av diskussionspunkterna ut när den kommunala grundskolan i Gävle ska dra åt svångremmen.


Enligt de preliminära ramarna för skolan måste totalt upp emot 100 miljoner kronor dras ner i år och nästa år. Till stor del handlar det om minskade skatteintäkter. En del åtgärder rullar redan, men mer måste till för att klara 2010.
Skolförvaltningen vill nu visa kommunledningen vilka konsekvenser detta kan få.
– Vi hade en chefsträff för några veckor sedan och bad rektorer och förskolechefer att fundera över hur besparingar kan göras, berättar förvaltningschefen Carola Helenius-Nilsson.


Idéerna har sedan sammanställts av bland andra skolområdescheferna. Fackliga representanter har också kopplats in.
Vissa av tankarna har funnits sedan tidigare, andra är nya. Listan innehåller fler än 40 idéer, bland annat när det gäller förskolorna.
Målet om minskade barngrupper, ett vallöfte, föreslås till exempel skjutas på framtiden.
– Det är jättetråkigt, men med frysta statsbidrag och lägre skatteintäkter har kommunen mindre pengar än vad vi kunde se inför valet, säger säger barn- och ungdomsnämndens ordförande Jens Leidermark (S).Några tunga poster rör personalen. Bland annat finns ett förslag om att införa 40-timmarsvecka och semestertjänstgöring. I dag ska lärarna tillbringa 35 timmar i veckan på arbetsplatsen, resten av jobbet får utföras på annan plats.
Frysta löner under 2010 finns också med som en punkt.
Men löner och arbetstid är inga frågor som arbetsgivaren ensamt förfogar över, det är styrt av kollektivavtal.

Listan är enligt Carola Helenius Nilsson att betrakta som ett ”smörgåsbord” av mer eller mindre realistiska förslag. De ska bearbetas ytterligare inför barn- och ungdomsnämndens kommande sammanträde 29 april. Det blir till sist politiska prioriteringar som avgör vägvalen. Synpunkter och konsekvenser ska sedan läggas fram inför beslutet av ramarna, som tas av kommunfullmäktige i juni.
– Målet är att försöka behålla personaltätheten så långt det är möjligt. Vi vill inte behöva säga upp fler lärare eftesom elevantalet snart vänder, säger Leidermark.

Mer läsning

Annons