Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuwas körningar stoppas

/

X-trafik stoppar transportbolaget Tuwas körningar i Gävleborgs län.

– Farsartat, säger Daniel Kvarnlöf, Tuwas företrädare i Gävle.

Annons

När Tuwa fick beslutet var det för sent att rätta till de påtalade felen. Tidsfristen hade gått ut.

I onsdags i förra veckan beslutade X-trafiks styrelse att häva avtalet om inte Tuwa senast 30 november hade rättat bristerna. Men beslutet hemligstämplades.

Först vid 16-tiden på torsdagen, 1 december, lättade man på hemligstämpeln och skickade beslutet och hävningsförklaringen med e-post till företrädare för Tuwa.

X-trafiks styrelse hävdar att bristerna är så ”väsentliga” att det finns grund att häva avtalet. Det handlar dels om att Tuwa inte skaffat tillräckligt många fordon, dels att en av underentreprenörerna inte ska ha betalat sina skatter och avgifter.

Under torsdagen, innan det hemligstämplade beslutet skickades iväg, började X-trafik stryka beställningar och stänga ute Tuwa och dess underentreprenörer från trafikledningssystemet.

Daniel Kvarnlöf som sköter Tuwas körningar i Gästrikland, har ett 50-tal chaufförer och växeltelefonister, som nu riskerar att bli arbetslösa.

– Om vi inte får körningar så måste jag börja varsla, säger han.

En timme efter beskedet skickade Torbjörn Borg, Tuwas juridiska ombud, ett svar till X-trafiks ledning:

”Jag utgår ifrån att X-trafik AB omedelbart återkallar den totala hävningen då den vilar på felaktiga grunder”.

Han hävdar bland annat att bolaget som påstås ha obetalda skatteskulder, Flens Bil och Mc AB, inte varit underentreprenör åt Tuwa.

Ett systerbolag – Flens Bilservice – har hyrt ut personal till Tuwa i Gästrikland. Men Flens Bil och Mc, som gick i konkurs tidigare i höst, har verkat på andra håll i landet.

Arbetarbladet har förgäves sökt Kenneth Nilshem (C), styrelseordförande i X-trafik, Marie-Louise Dangardt (S), ledamot som justerade protokollet, och Mats Hildebrand, X-trafiks vd.

Mer läsning

Annons