Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: 100 000 bin flyttar till teatern

/
  • Arbetarbladets reporter Sofia Wike hälsar på teaterbina.
  • NY BOSTAD. Edward Warburton och Per-Enar Hammarstrand håller på och packar upp bina på Gävle teaters tak. Långt där nere syns lindpaviljongen mellan Rådmansgatan och Kungsgatan och rondellen på norr.
  • INGET FÖR HÖJDRÄDDA. För att få upp bina på teaterns tak, som är 15 meter upp i luften, används en skylift.
  • FLYGTURER. Edward Warburton visar hur bina kommer att flyga runt i centrala Gävle. ”De flyger 1,5 kilometer åt vardera håll så de kan flyga till Brynäs och Söder och Öster...”.
  • NY DJURPARK? Den här fiskmåshonan får nu sällskap av 100 000 bin på stadsteaterns tak. ”Men det är lugnt, fiskmåsar äter inte bin, det är det bara talgoxar som gör” berättar biodlaren Per-Enar Hammarstrand.

Nu ska blommor, växter och lindar i centrum blomma för fullt. 100 000 bin har nämligen flyttat in på Gävle teaters tak.

– Till hösten blir det teaterhonung, säger Edward Warburton, ordförande i Gävle Östra Biodlareförening.

Annons

I går morse klockan sju gick flyttlasset med fem bisamhällen och totalt cirka 100 000 bin. De surrande flygfänas nya bostad finns nu på Gävle teaters tak.

Väntat i tre år

– I tre år har vi arbetet för att få godkänt att sätta upp bisamhällen här, äntligen, säger biodlaren Per-Enar Hammarstrand om inflyttningsfesten i går morse.

– Det här är jättebra för lindallén och för alla blommor i stan, det kommer att blomma så fint nu i sommar när våra bin pollinerar, säger Edward Warburton, ordförande i föreningen Gävle Östra Biodlare som ligger bakom satsningen.

Lyftes upp med skylift

Bina flyttades upp på det 200 kvadratmeter stora taket, 15 meter upp, med hjälp av en skylift. Till hösten utökas antalet bikupor till åtta stycken och med närmare 200 000 bin.

– Vi skulle vilja sälja honungen på teatern i framtiden, säger biodlaren Per-Enar Hammarstrand.

I lindallén var det full rörelse tidigt i går morse och det var en del nyfikna hundägare som funderade över de alienliknande biodlarna och skyliften.

När fastighetsskötaren Christer Engström förklarade att 100 000 bin höll på att flytta in på teaterns tak möttes han av en del skepsis.

– Men här finns ju redan bin, de är överallt. Dessutom kommer ju miljön här att bli väldigt fin, försvarade Christer de nya hyresgästerna.

Snälla djur

– Dessutom är bin snälla djur. De sticks bara när de försvarar sin kupa, så om man stöter på ett bi i lindallén behöver man inte oroa sig, försäkrar Per-Enar.

När alla kuporna var på plats var det dags att släppa ut de lite frustrerade bina på grönbete.

– De ser ut att trivas, nu är Gävle teaterhonung på gång, säger en strålande glad Edward Warburton när bina surrade i väg mot centrala Gävle.

Mer läsning

Annons