Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Arbetarbladet i SVT Debatt om uppmärksammade bilderna

/

Arbetarbladets ansvarige utgivare, Daniel Nordström, var med i SVT Debatt i torsdags kväll för att diskutera publiceringen av bilder från Charlie Hebdo.
– Yttrandefriheten kan inte bara skydda det som är politiskt korrekt, säger han.

Annons

Det franska satiriska magasinet Charlie Hebdo drabbades av en terrorattack med tolv mördade den 7 januari. Efter det publicerade tidningar över hela världen bilder till stöd för Charlie Hebdo. Det gjorde även Arbetarbladet.

Stödpubliceringarna diskuterades i SVT Debatt av bland annat Jan Helin vid Aftonbladet och Thomas Mattsson på Expressen.

Lektorn i etik, Ann Heberlein, ansåg att bilderna var sexistiska, rasistiska och islamofoba. Hon framhöll att det går att stå upp för yttrandefriheten på många sätt, men att dess främsta syfte inte får vara att kränka.

Daniel Nordström tycker att det var en intressant debatt.

– Men det blev lite väl mycket fokus på om det var rätt eller fel att publicera bilderna. Det viktigaste är att stå upp för yttrandefriheten och Charlie Hebdos rätt att få publicera bilder. Arbetarbladet publicerade flera bilder, men valde bort vissa som vi tyckte var olämpliga.

Hur ser du på att bilderna är olämpliga att publicera, enligt Ann Heberlein?

– Det kan stämma på en del av bilderna. Det som är intressant är att Charlie Hebdo slår lika mot exakt alla, ingen skonas. När teckningarna lyfts in i en svensk kontext blir de inte så lätta att begripa. Men oavsett om bilderna skulle vara sexistiska kan yttrandefriheten inte bara skydda det som är politiskt korrekt, den måste också skyddade det som är stötande. Det är priset för att yttrandefriheten ska stå sig stark, säger Daniel Nordström.

Här ser du programmet.

Så här förberedde sig Daniel Nordström inför debatten.

Mer läsning

Annons