Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Bambi gick ut på hal is

/

Räddningstjänstens Emil Bergman och Simon Fhinn tog sig över is och genom vatten för att rädda rådjuret som hamnat i Gavleån och inte kunde ta sig upp. Men förgäves. Djuret var så nedkylt och utmattat att det måste avlivas efter ett par timmar

Annons

Det var familjen Melin på Allévägen som såg djuret kämpa i vattnet och som larmade 112. Räddningstjänsten kom men valde att åka runt och ta sig i från andra stranden. Med hjälp av en räddningsplanka gick Emil Bergman och Simon Fhinn över isen, tills den slutligen brast och de hamnade i vattnen.

Det vettskrämda rådjuret försökte fly från dem men fångades in och drogs in till land igen. Djuret var mycket nedkylt och utmattat. Efter en stunds uppvärmningsarbete på plats med filtar och massage flyttades djuret till Valbo ponnyklubbs stall i närheten. Men tyvärr, räddningsförsöket misslyckades.

– Han låg bara och skakade i två timmar och visade inga tecken på att hämta sig. Så efter kontakt med Furuvik och med jägare blev beslutet att djuret måste avlivas, berättar Jossan Andersson i Valbo ponnyklubb.
Räddningstjänsten i Gävle rycker ut på rådjursräddningar några gånger per vinter.

– Det finns lite olika uppfattningar om hur man får dem att överleva. En del säger att det bästa är att bara lämna dem i skogen efter räddningen. De ska kunna klara ett kallbad. Men det här djuret var nog alldeles för utmattat, säger Anders Andersson, räddningstjänstens inre befäl.

Gunnar Eriksson

Mer läsning

Annons