Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: En av fyra klarar sig inte

/
  • SYMBOL. Fyra blåa stolar, på en av dem brinner ett gravljus. Stolarna är en symbol för att tre av fyra barn som insjuknar i cancer i Sverige överlever.
  • INFORMATION. Anna-Carin Öberg från Barncancerföreningen Mellansverige ger Johan Myrttinen från Skutskär en broschyr med information om barncancer.

Runt fyra barn i Gävle får cancer varje år. Av dem överlever tre.

Internationella barncancerdagen uppmärksammades med en manifestation i Gävle.

Annons

Fyra blå stolar står uppradade på Stortorget. På varje stol sitter en lapp som berättar om åldern på ett barn och vilken form av cancer barnet lidit av. Exemplen är hämtade ur verkliga livet. På den fjärde stolen står ett gravljus. Det barnet överlevde inte.

– Tre av fyra barn överlever. Det är det stolarna symboliserar, säger Anna-Carin Öberg från Barncancerföreningen i Mellansverige, som anordnat manifestationen tillsammans med Barncancerfonden.

Under onsdagen stod hon och Jenny Marsch och delade ut broschyrer och pratade med folk som passerade. De båda har själva barn som insjuknat i cancer.

– Första mötet för mig med föreningen var när mitt barn fick en ryggsäck med pyssel och annat på sjukhuset. Det betydde jättemycket, säger Jenny Marsch.

Johan Myrttinen från Skutskär stannar till på torget och tittar på de blåa stolarna. Anna-Carin Öberg ger honom en broschyr.

– Jag har själv två barn så man tänker efter när man ser det här, säger han.

I Sverige är det 300 barn per år som insjuknar i cancer. Barncancerfonden finansierar det mesta av forskningen.

Mer läsning

Annons