Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Kungaparet firade Gävles 100-åring

/
  • KUNGLIGHETER. Kung Carl Gustaf och Drottning Silvia fotograferades tillsammans med Gävles symfoniorketser som firar 100 år i dag.
  • KLASSISKT. Orkestern leddes under jubilemskvällen av Christian Vásquez. En dirigent från Venezuela. Malena Ernman stod för solosången. Niklas Lindblad var konferencier.
  • FLITIGA BESÖKARE. Ingemar Lundén, Karin Mattsson, Marie-Louise Lundén, Ulf Roupe och Ann-Sofie Roupe brukar ofta lyssna på symfoniorkestern. ”Vi har abonnemang på fredagskvällar. Vi lyssnar oftast på klassisk musik men det blir en del annat också”, säger Ann-Sofie Roupe.
De var inte inbjudna till middagen. ”Vi hoppas på buffén efteråt, att den ska vara bra”, säger Marie-Louise Lundén.
  • HÅRDROCKARE. Ellen Weiss, Anders Weiss och Stefan Åberg brukar besöka konserthuset ofta. ”Har de någon bra solist så brukar jag gå hit”, säger Stefan Åberg. Ellen Weiss brukar passa på att gå på konserter som är gratis för barn. Till vardags lyssnar trion gärna på hårdrock, även om de gillar det mesta.

Det var kändistätt i konserthuset när Gävles symfoniorkester firade 100-årsjubileum.

Kungen och drottningen, Malena Ernman och ett tiotal spelare från Brynäs syntes i vimlet.

Annons

16 januari 1912 spelade Gäfleborgs län orkesterförening sin första konsert. På dagen ett sekel senare bjöd Gävle symfoniorkester in till ett stort kalas på konserthuset i Gävle för att fira 100 år.
Kung Carl Gustaf och Drottning Silvia gästade tillställningen. De anlände till konserthuset strax före klockan 16. Efter ett ombyte fotograferades paret tillsammans med orkestern på scenen.
Därefter var det dags för middag. Ett åttiotal personer hade bjudits in till supén som bestod av lokala råvaror. Med på middagen var, förutom kungaparet, beslutsfattare i kommunen.
Prick klockan 19.00 när konserten skulle börja kom symfonikerna ut på scen. De möttes av varma applåder. Följt av en lång tystnad, fylld av låga mummel och fotsteg.
Plötsligt som på en given signal reste sig alla besökare i den fullsatta konserthallen. Kungen och drottningen tog plats på en av balkongerna. Symfoniorkestern och besökarna hälsade kungligheterna välkomna genom att sjunga och spela Kungssången. När de slagit sig ner på sina platser kunde konserten börja.
Orkestern leddes av dirigenten Christian Vásquez och Malena Ernman var kvällen solist.

Mer läsning

Annons