Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Många i moskén på Ramadans första dag

/
  • Fotbollsspelaren Yussif Chibsah var i moskén under måndagen. Det var också hans fans Shakur Katomgole, Abdullah Lukman, Mohammed Sabah, Yahiya Dawodd, Ryadh Sabah och Abdi Dawodd.

På måndagen inleddes fastemånaden Ramadan. Från soluppgång till solnedgång fastar muslimerna, men det är inte bara mat och dryck som de då väljer att låta bli.

Annons

– Mat och dryck är bara en bråkdel av det. Fasta är att styra och behärska sig själv från frestelser, inte bara när det gäller mat, säger Jalel Bel Hadj, ordförande för Gävle Islamiska Center.

Flyttas elva dagar varje år

För varje år som går flyttas datumet för Ramadan med ungefär elva dagar enligt den muslimska kalendern.

Det här gör att högtiden bara inom ett par år kommer att inträffa runt midsommartid – då solen är uppe som längst.

I år började Ramadan 1 augusti.

Enligt Jalel Bel Hadj avstår de nu från att äta från solens uppgång klockan tre på morgonen, till solens nedgång klockan nio på kvällen.

Och även fast det blir långa sommardagar utan mat och dryck är det inga problem tycker Jalel Bel Hadj.

– Hade det varit en bantningskur så hade det varit svårt, men inte under Ramadan. Det här är mer andligt, något spirituellt som inte går att beskriva med ord. Det är en helig fasta.

Samlas och äter tillsammans

När solen gått ner samlas familj och vänner och äter tillsammans. När Ramadan infaller under vinterhalvåret brukar de också äta något innan solens uppgång – men det hinner man inte med nu under sommaren.

– Det är för kort tid som solen är borta, det handlar bara om några timmar, säger Jalel Bel Hadj.

Mer läsning

Annons