Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Solängselever bjöds på en historisk modeshow

/
  • Aktör. Vilmer Astervik fick agera stenåldersbarn under tisdagens temadag på Solängsskolan. Han trodde det skulle vara kallt att gå klädd i djurhudar utomhus.
  • ovanligt grepp. ”Vi jobbar ju hela tiden med skolor, men kanske inte så här”, sa Ann Nilsén från Länsmuseet. Till sin hjälp hade hon bland annat lärarna Linda Ohlsson, Lisa Jäder och Ann-Lena Wirén, som föreställde 1800-tal, 1700-tal och medeltid.
  • VISADE HISTORIEN. Som en gemensam start för vårens historietema bjöds Solängsskolans yngsta elever på en historisk föreställning. Siri Wahlbom och Vilmer Astervik fick agera stenåldersbarn medan läraren Ann-Lena Wirén gestaltade medeltiden.VÄCKTE NYFIKENHET. Mötet med historien väckte många frågor hos Solängeneleverna från förskoleklass upp till trean. Ann Nilsén svarade på allt ifrån hur bilarna såg ut medeltiden till varför den fina damen pratade konstigt (hälsade på franska).

Stenåldersbarn klädda i djurhudar och en fin 1700-talsdam som luktade illa.

Ann Nilsén från länsmuseet tog hjälp av tidstypiska kläder när hon igår introducerade historia för Solängsskolans lågstadieelever.

Annons

Varför har en tjej ben i håret? Fanns det tidningar på vikingatiden? Och varför hade man inga skor?

Mötet med historien väckte många frågor hos Solängsskolans yngsta elever.

Den annorlunda förmiddagen var starten på vårterminens tema: ”Då och nu”.

– Vi brukar börja med upplevelsedagar för att väcka inspiration och frågor, sa läraren Elisabeth Haglund.

Tidigare har lärare och elever besökt Länsmuseet Gävleborg, men kom nu på idén att be någon från museet komma till dem.

Alla drygt 200 elever från förskoleklass upp till årskurs 3 fick uppleva en slags historisk berättelseföreställning. Intendenten Ann Nilsén började med stenåldern och vandrade fram i historien med hjälp av utklädda elever och lärare.

– Det blir en slags introduktion till historieundervisningen. Jag tar fram några saker, det blir en del hopp i tiden, sa hon.

Som från medeltiden till 1700-talet:

– Jag berättar lite om hur staden såg ut, om den stora riksdagen och lite om hur snuskigt det var, att de inte tvättade sig och tömde pottan direkt på gatan. Och det var de fascinerade över.

Ann Nilsén förklarar att läkarna trodde att det var skadligt att tvätta sig. De trodde att vattnet kunde sippra in genom porerna och späda ut blodet. Därför pudrade sig människor och använde parfym för att täcka lukten. När hon kom till den delen var det några barn som höll för näsan.

Hon berättade att man inte vet hur människor såg ut på stenåldern, men att man tror att de bar djurhudar och hade smycken av ben.

Och hur var det nu med tidningarna på vikingatiden?

– Nej, man berättade saker för varandra istället, det blev som sagor man förde vidare, sa Ann Nilsén.

Under våren jobbar klasserna vidare med temat på olika nivåer.

Mer läsning

Annons