Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV+TEXT: Flyktingboendet öppnat på Stenebergsskolan – och kommunen planerar fler boenden

/
  • Stenebergsskolans idrottshall var sedan tidigare planerat som tillfälligt boende för flyktingar och öppnade dörrarna för upp till 50 boende på måndagen.

Under måndagen visade kommunen upp den nyanpassade gymnastiksalen i Stenbergsskolan, som gjorts om till tillfälligt boende för flyktingar.
Redan på eftermiddagen hade Migrationsverket möjlighet att skicka dit nyanlända.

Annons

CHATT: Ställ dina frågor redan nu till de ansvariga i Gävle kommun om flyktingsituationen

50-60 personer kommer att få plats i det nya boendet. Behovet av tillfälliga flyktingboenden är stort och under ett möte med Migrationsverket för tio dagar sedan blev Gävle kommun uppmanade att börja agera.

– De ville att vi skulle öppna så många akutboenden som det bara var möjligt, berättar Wolther Planck, utvecklingschef på Socialtjänsten i Gävle.

Flera aktörer ger stöd till flyktingarna som ska bo i idrottshallen. Svenska kyrkan i Gävle har lånat ut sin församlingssal i Staffanshus som matsal, och Sodexo hjälpt till att hyra in personal. Röda Korset bistår med kläder och ha personer där som kan vara ett mänskligt stöd för de boende.

Samtidigt som Stenbergsskolan öppnades, gick Gävle kommun också ut med att Valbo sportcentrum blir det andra tillfälliga flyktingboendet i Gävle. Vad det verkar kommer det att bli flera.

– Vi kommer att behöva planera för fler boenden, säkert. Vi har det på gång, men det tar vi senare, säger Mats Collin, förvaltningschef på Socialtjänsten.

LÄS MER: Valbobadets simhall stängs för allmänheten när sportcentrum blir flyktingboende

Mer läsning