Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Ungarna som ska upptäcka Furuviksparken

/
  • Sakiaporna kom till Furuvik från olika djurparker i Europa förra året och överraskade personalen med att para sig direkt. Honan Lisha födde ungen, som troligtvis är en hona, för bara nio dagar sedan. Ungen klänger sig fast i pälsen och vill inte visa ansiktet för fotografen. Kanske sover den.
  • Nybliven pappa. Den coola sakiapan Karikou har charmat djurskötare och besökare. Aporna lever i Sydamerika, men är utrotningshotade. Honan och hanens utseende skiljer sig rätt mycket åt.
  • Johnny Persson visar upp fyra Madagaskar­boa­ormar. ”Vi matar dem individuellt, de äter pinkisar, små möss”, säger han.
  • Killingarna är mellan fjorton och två dygn gamla. De sprätter och studsar omkring i hagen som små bollar. När parken öppnar för säsongen är de en till en och en halv månad gamla och redo att ta emot många klappar från besökande barn.
  • Gästrikefåret Yngves mamma är förstföderska och visade tidigt att hon bara klarade av en unge.
  • Gästrikefåren har fått tillökning med sex killingar. ”Vi brukar döpa dem efter namnsdagen den dagen de föds, men gen­banken börjar få för många Annika”, säger djurskötare Eva Jonasson.
  • VI KALLAR DIG KÄNGAN. Lilla Hopp, Ping, och Uru var några av förslagen som Arbetarbladets läsare skickade in. Men djurskötarna föll direkt för namnet Kängan, som de tyckte passar bra både till en kille och en tjej, eftersom de fortfarande inte vet vilket kön kängurun har.

Killingarna är mellan två och fjorton dagar gamla. De studsar lyckligt omkring och tumlar in i varandra.

Hos känguruerna har tre ungar nyss börjat visa sig för omvärlden.

Furuviksparken har fått många nya invånare i vår.

Annons

En födsel är lite extra speciell. De är de charmiga sakiaporna som kom till Furuviksparken förra året som har överraskat med att föröka sig redan första året.

– Jag tror Skansen har haft en sakifödsel, men annars tror jag vi är ganska ensamma om det, säger Johnny Persson, som är högste ansvarig för djuren i Furuviksparken.

Så fort han visar sig och börjar prata med aporna kommer honan fram. Johnny erbjuder henne vindruvor i hopp om att fotografen ska fånga det sällsynta nytillskottet som föddes förra onsdagen. Men ungen klamrar sig fast i mammans päls och gömmer ansiktet så att bara svansen och lite av ryggen är synlig.

Vi går vidare till getterna och fåren som inbjuder till närmare kontakt. Den lilla lammungen Yngve kommer genast fram. Han är van med människor eftersom han flaskmatas sedan han blev bortstött av sin mamma.

Knuffade undan lammet

– Hon är förstföderska och fick två lamm, så nu stödfodrar vi honom. Hon knuffade undan honom från början, säger Eva Jonasson, som sköter parkens klövdjur.

Så här års finns det ungar i nästan vartenda hus. Minigrisen fick sju kultingar för en dryg vecka sedan och de mindre kända marorna (som ser ut som en korsning mellan en hare och något annat djur) har också fått barn. Minishettisen väntas föla i juni.

Även i känguruhängnet har medelåldern sjunkit väsentligt. Fyror honor har fått ungar. Egentligen föds de på vintern, men då är de bara en tumme höga, helt pälslösa och outvecklade, berättar Johnny Persson. Känguruhonan slickar en rand i pälsen för att visa vägen för den lille som då kryper upp på magen, ner i pungen och suger sig fast vid en spene.

– Så det här är egentligen fjolårsungarna, men det är nu först vi får se dem. Den första tiden i pungen är egentligen att likna vid ett fosterstadium, säger Johnny Persson.

Dags att upptäcka världen

Ungefär när Furuviksparken öppnar 28 maj kanske känguruungarna tycker det har blivit dags att upptäcka världen på egen hand.

Mer läsning

Annons