Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Whisky på höga höjder

/
  • I veckan monterade Mackmyra Whisky två gröna maltsilor på det nybyggda destilleringstornet i västra Kungsbäck. Från dem leds malten rakt in i tillverkningsprocessen.
  • Johanna Harrysson, projektledare för bygget av Mackmyras nya whiskydestilleri, berättar att de får nyfikna besökare redan nu. Skalet på byggnaden är i stort sett klart, men den väntas vara klar för whiskyproduktion först i slutet av december i år.
  • Från skybaren på destilleriets sjunde våning är utsikten milsvid, både över Valboslätten och över Gävle stad och havet. Johanna Harrysson, projektledare för bygget av Mackmyras nya whiskydestilleri, berättar att de får nyfikna besökare redan nu.
  • Från skybaren på destilleriets sjunde våning är utsikten milsvid, både över Valboslätten och över Gävle stad och havet. Johanna Harrysson, projektledare för bygget av Mackmyras nya whiskydestilleri, berättar att de får nyfikna besökare redan nu.
  • I veckan monterade Mackmyra Whisky två gröna maltsilor på det nybyggda destilleringstornet i västra Kungsbäck. Från dem leds malten rakt in i tillverkningsprocessen.
  • Från skybaren på destilleriets sjunde våning är utsikten milsvid, både över Valboslätten och över Gävle stad och havet.
  • Från skybaren på destilleriets sjunde våning är utsikten milsvid, både över Valboslätten och över Gävle stad och havet.
  • Inuti destilleriet är det fortfarande en byggarbetsplats. Här ska så småningom stora jäskärl för whiskyn komma in.
  • De nedre planen av destilleriet är försedda med fönsterväggar. Det är både för att förstärka anknytningen till skogen och för att göra tillverkningsprocessen mer lättöverskådlig.
  • Malten kommer in genom ett litet hål i väggen på plan sex i destilleriet. Därifrån leds det rakt nedåt för malning och blandning med vatten. På grund av gravitationen rinner materialet av sig själv och inga yttre krafter behövs.
  • Från skybaren på destilleriets sjunde våning är utsikten milsvid, både över Valboslätten och över Gävle stad och havet.

Att tillverka whisky i Gävle är inget för höjdrädda. Mackmyras nya destilleri, där tillverkningen av den dyrbara drycken ska ske med hjälp av tyngdkraften, har vuxit upp som ett 37 meter högt nytt landmärke i Gävles silhuett.

Annons

Än så länge är det mest ett tomt skal av glas och betong, även om det är ett högt sådant. Mackmyra Whiskys nya sjuvåningsdestilleri i skogen i västra Kungsbäck är så gott som färdigbyggt. Den gångna veckan kom två gröna maltsilor på plats. De sitter nu som gigantiska dykartuber på det grå betongtornet., men det som återstår är att fylla det med innehåll.

– Vi ska in med tjugotre olika kärl, två kopparpannor, ett femtontal pumpar och flera värmeväxlare. Men allt det där blir till hösten, inför invigningen i slutet av december, säger Johanna Harrysson, projektledare.

Investeringen i själva destilleriet ligger på omkring 50 miljoner kronor och kanske blir det världens högsta. Det är i alla fall unikt i sitt slag, byggt på höjden för att utnyttja gravitationskraften under processen från malt till färdig starksprit. Speciell är också tillgängligheten. Tanken är att besökare ska kunna följa, och till och med delta i, tillverkningen hela vägen uppifrån och ned. Kanske efter att först ha provsmakat ett glas och beundrat utsikten i skybaren allra högst upp. Hela whiskybyn med bland annat det stora skogslagret och små uthyrningsstugor blir i färdigt skick dimensionerad för cirka 100 000 besökare per år.

– Vi har besökare redan nu, men nästa vår kan vi ta emot de första som kan följa hela hantverket och även vara med och producera när vi har våra whiskykurser, säger Johanna Harrysson.

Men den publika ambitionen får inte gå ut över kvaliteten. Den tekniska utrustningen är specialbeställd av tillverkaren Forsyths i Skottland, maltråvaran måste vara prima och Gävles vatten duger faktiskt inte.

För att drycken ska bli så lik den som tillverkas i destilleriet vid Mackmyra bruk krävs det Valbovatten. Därför bygger företaget en egen vattenledning från Kungsbäck till Hagaström där den kopplas på Valbonätet.

– Det är små skillnader mot stadsvattnet, men vattnet i Valbo har en lägre kloridhalt och vi vill kunna göra samma goda whisky som vi gör där ute.

Ledningen ska gå parallellt med en ny väg som kommunen ska anlägga från riksväg 80 till Kungsbäck. Gävle Energi ställer också upp och bygger en biobränslepanna som ska förse det nya destilleriet med hetvatten till tillverkningen.

– Det är många som ställer upp på oss. Men det är ju helt suveränt att vi satsar här. Det här hade ju lika gärna kunnat hamna i Stockholm eller Skåne också, säger Johanna Harrysson.

Mer läsning

Annons