Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två häktade för skjutning med automatvapen i Hemlingby

/

Två unga män är häktade och tre män anhållna efter skjutningen i Hemlingby.
– En man träffas av automatvapen, säger åklagare Peter Helsing.

Annons

I början av februari sköts en man i benet på en parkering i Hemlingby köpcentrum i Gävle vid midnatt.

Tidigare häktades en 18-årig man från Uppsala misstänkt för dådet och på fredagen häktades ännu en person, en 19-årig man från Umeå som är tidigare dömd för bland annat misshandel. Han har varit anhållen i sin frånvaro sedan slutet av februari men kunde till sist häktas.

18-åringen är sedan tidigare dömd för bland annat misshandel, olaga hot och ofredande.

– Det var en träff mellan personer vid Geodetgatan. Men ganska snart drar en person fram ett automatvapen och träffar en annan man som skadas rejält, säger åklagare Peter Helsing.

Brottsrubriceringen är synnerligen grov misshandel tillsammans och i samförstånd med andra.

Tre ytterligare män 17, 19 och 25 år gamla från Umeå är också anhållna misstänkta för inblandning i misshandeln. De är sedan tidigare dömda för grova våldsbrott.

Finns det en koppling till organiserad brottslighet?

– Det vet vi inte än, säger Peter Helsing.

Flera är misstänkta, kan det bli fler häktningar?

– Det kan inte uteslutas. Vi ligger i startgroparna och ser oss om efter fler misstänkta,

Just nu förhörs de häktade männen på polishuset i Gävle, men åklagaren vill av spaningstekniska skäl inte berätta vilken inställning männen har till misstankarna.

Offren, två män i 20-årsåldern från Uppsala är inte kända av polisen sedan tidigare.

När polis och ambulans larmades till platsen i början av februari, körde polispatrullen av vägen vid Ica Maxi några hundra meter från den aktuella parkeringen och fick springa den sista biten.

Den skjutne mannen var vid medvetande och kunde höras kort av polisen innan han fördes till Gävle sjukhus med ambulans.

Det har nu gått drygt en månad sedan den synnerligen grova misshandeln. Även om häktningarna skedde först nu, har polisen jobbat hårt i det tysta.

– Vi har bedrivit ett intensivt spaningsarbete för att reda ut vem som kan misstänkas för brottet. Sen har vi fått leta och hitta dem, säger Peter Helsing.

En yrkeschaufför som befann sig utom synhåll från platsen ska ha hört två smällar och strax därpå kört förbi och fått syn på den skadade mannen på marken. Chauffören åkte fram till mannen för att hjälpa och larmade SOS Alarm.

– Alla vittnesuppgifter är värdefulla för oss, om det finns fler som sett något ska de kontakta polisen, säger Peter Helsing.

Mer läsning

Annons