Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två nya förslag för ridhuset i Skogmur

Gävle ponnyklubb ska få en ny ridanläggning i Skogmur. Men det ursprungliga förslaget hamnar för nära bostäder och kommunen tittar nu på två olika placeringar med 400 meter mellan varandra. I januari blir det upp till politikerna att avgöra vilket alternativ som är bäst.

Annons

Sedan tidigare har kommunen avsatt 80 miljoner kronor för att satsa på ridsporten. Av dem var 20 miljoner tänkta att användas till tävlingsanläggningen i Lervik och de resterande 60 miljonerna på ponnyklubbens nya anläggning. Sedan ungefär ett halvår är det bestämt att den ska ligga i Skogmur, på västra sidan av E 4.

Men den nya anläggningen, som ska innehålla stall, ridhus, utomhushoppbana, framridningsytor och hagar, hamnar i det ursprungliga förslaget till placering nära bostäder på Skogmursvägen och Lapphällsvägen. Därför har tjänstemännen nu tagit fram en alternativ placering längre västerut, som skulle inkräkta på Försvarsmaktens övningsområde i Kungsbäck.

– Det finns både fördelar och nackdelar med båda områdena, säger Sten Hammar, planarkitekt på kommunens byggnads- och miljöförvaltning.

Det västra området bedöms ha bättre förutsättningar för vidareutveckling i framtiden och det uppfyller skyddsavståndet på 200 meter mellan hästhållning och bostäder. Det östliga läget är både trängre och mer störande för de boende.

Nära till bussen

Fördelarna med det östra området är dock att det ligger närmare busshållplats, och har bättre gång- och cykelvägsförbindelser. Det gör också att man inte behöver anlägga lika många hagar, väg- och vattenledningsförbindelser, vilket gör att en större del av de avsatta pengarna kan gå till den faktiska ridanläggningen.

Detaljplan färdig i mars

Tidigt i januari ska kommunen ha en dialog med ponnyklubben och med boende i Skogmur och senare i samma månad beslutar politikerna vilket alternativ man ska gå vidare med. Redan i mars hoppas man att en detaljplan ska vara klar.

– Det vore jättekalas om vi kan börja bygga i slutet av nästa år eller våren 2012, säger Bo Rickegård, byggchef på Gavlefastigheter och sammankallande i kommunens styrgrupp för ridsport.

Mer läsning

Annons