Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två nya friskolor på väg till Gävle

Gävle kan få två helt nya gymnasiefriskolor hösten 2010.
Ägarna av Thorén Business School planerar ett yrkesgymnasium med nio inriktningar och företaget Magelungens behandlingscenter vill utöka sin planerade grundskolesatsning i Gävle med 30 gymnasieplatser.

Annons

Trots väntad minskning av elevkullarna på gymnasienivå fortsätter friskolor att intressera sig för Gävle. Thoréngruppen, som driver Thorén Business School, vill både starta nytt och utöka den skola som redan finns på orten.

Thorén Business School har i dag specialutformat handels- respektive samhällsekonomiskt program. Skolan har tidigare ansökt om att få komplettera med ett naturvetenskapligt program som är inriktat mot organisation och ledarskap.

Men då blev det nej, både från dåvarande Skolverket och senare i länsrätten. Det ansågs inte finnas behov av fler utbildningsplatser inom inriktningen. Men nu tar man nya tag, bland annat med tanke på att den likartade utbildningen på Engelska skolans gymnasium inte blev av.

– Nu kanske det finns en möjlighet, säger Henrik Reibom, rektor för Thorén Business School i Gävle.

Thoréngruppen planerar också att ta upp konkurrensen med Gävle Praktiska gymnasium.

Ett nytt yrkesgymnasium med nio inriktningar är tänkt att starta nästa höst. Programmen bygger på regeringens satsning på lärlingsutbildningar och halva utbildningstiden kommer att vara förlagd till arbetsplatser.

Klasserna blir små med mellan fem och tio i varje. Fullt utbyggd beräknas skolan 2012 ha 192 elever.

– Nu till hösten startar vi yrkesgymnasier i Umeå och Skellefteå och söktrycket har varit högt, säger Joakim Ekblom, marknadschef för Thoréngruppen.

Ytterligare ett bidrag till friskolefloran kommer från Magelungens behandlingscenter AB. Arbetarblandet har tidigare berättat att bolaget vill starta friskola för årskurserna 4-9 i Gävle. Nu planeras för gymnasium också, med både samhällsvetenskaplig inriktning och individuellt program.

Skolan riktar sig till elever med olika typer av svårigheter, till exempel psykosociala problem eller neuropsykiatriska diagnoser.

Nu är det upp till Skolinspektionen att fatta beslut om tillstånd till bidrag. Kommunen får möjlighet att yttra sig.

 

Mer läsning

Annons