Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvåtimmarsparkering och dyrare p-avgift i Gävle centrum

Snart kan fler parkeringsplatser i centrala Gävle få den dyraste taxan, 15 kronor i timmen.
Dessutom ska man enligt ett förslag inte få stå längre än två timmar på de mest eftertraktade platserna.

Annons

Redan i dag kostar det 15 kronor i timmen att parkera på en del gator i allra centralaste Gävle.

Ju längre ut från centrum man kommer desto billigare blir det. Det kan kosta 10, 5 eller 2 kronor i timmen beroende på zon.

Nu föreslår samhällsbyggnadsförvaltningen att avgiften ska höjas för 200 parkeringsplatser där det hittills kostat 10 kronor i timmen.

Gatorna som berörs är Nygatan och Södra Kungsgatan och även Slottstorgets parkeringar. Här vill man att det efter sommaren ska kosta 15 kronor att stå med bilen.

Politikerna i tekniska nämnden ska ta ställning till förslaget på sitt möte på onsdag.

Samtidigt vill man införa en begränsning för hur länge man ska få parkera i den så kallade röda zonen, den med de dyraste platserna. Max två timmar mellan 9 och 19 på vardagar och mellan 9 och 15 på lördagar är tanken.

På samhällsbyggnadsförvaltningen tror man att det här kan öka omsättningen hos butikerna, då fler kommer kunna stanna till för snabba ärenden i centrum.

Samtidigt kommer runt 500 parkeringsplatser att få sänkt avgift, från 10 till 5 eller 2 kronor eller från 5 till 2 kronor.

Från och med nästa år vill man också att det ska kosta pengar att parkera i centrumnära bostadsområden som Vallbacken, Nynäs och Villastaden – men då är en förutsättning att det finns pengar i budgeten till p-automater.

Dessutom utreds just nu förutsättningarna för att införa p-avgift i magasinsområdet på Alderholmen.

Mer läsning

Annons