Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvingas ge upp sin stuga när kommunen satsar på turister

/
  • De två stugorna som nu ska hyras ut till turister ligger alldeles intill kafét på Limön. Jens Sterner är en av de som nu blir av med arrendet på sin sommarstuga. ”Mitt arrende har gått i släkten sedan 50-talet”, säger han.

Nu ska Gävlebornas skärgårdsparadis Limön göras mer tillgänglig för övernattande turister. Kommunen vill hyra ut några lägenheter på ön dygnsvis och har därför sagt upp avtalen med tre nuvarande arrendatorer.

Annons

Kommunen har en långsiktig strategi att koppla Gävle mer till havet och båtliv. En del av strategin är att göra de större öarna möjliga att övernatta på för turister. Förra året startade man därför uthyrning av en lägenhet i den gamla fyrvaktarbostaden på Eggegrund och en gammal fiskarstuga på Lövgrund.

Nu har man även planer på att hyra ut två till tre övernattningslägenheter på Limön, i två byggnader som ligger intill kaféet på ön.

– Uthyrningen blir i bästa fall från och med nästa säsong. Först måste vi rusta upp byggnaderna och lägenheterna för i dag är det ganska nedslitet, säger Johan Öholm, chef för friluftsliv på kommunens kultur- och fritidsförvaltning.

Måste vara ute i september

Men lägenheterna i byggnaderna, som kallas för längan och logen, arrenderas sedan lång tid på löpande kontrakt av tre hyresgäster. De fick runt midsommar i år brev från kommunen om att arrendena sägs upp och att de måste lämna sina sommarboenden senast sista september. För några av arrendatorerna har avtalen löpt genom släkten i flera generationer.

– Mitt arrende har gått i släkten sedan 50-talet. Jag tog över det för fem år sedan, mycket för att det skulle stanna i släkten, säger Jens Sterner.

Han berättar att boendet i dag är mycket enkelt och att han själv har behövt rusta för att det ska gå att bo där. Nu måste han snart åka ut till ön och rensa ut sitt bohag.

Har förståelse för planerna

Även de andra arrendatorerna konstaterar att de nu måste lämna sina sommarnöjen, men säger samtidigt att de har förståelse för kommunens planer och hela tiden har varit medvetna om att kontrakten är möjliga att säga upp.

Hoppas på ökat intresse

Kommunen hoppas nu att intresset bland turister för att hyra på öarna utanför Gävle ska öka. På sikt kan det även bli aktuellt att bygga nya övernattningsstugor på Limön. Boendena på Eggegrund och Lövgrund har, trots att de nästan inte har marknadsförts alls, varit efterfrågade och bokade nästan hela sommaren.

Mer läsning

Annons