Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvist fördröjer skrotsaneringen efter Road 56-branden

/

Sedan en tvist mellan ägaren och försäkringsbolaget uppstått har saneringsarbetet skjutits upp – och platsen där vägkrogen tidigare låg är fortfarande en stor skrothög.

Annons

Tvistprocessen har enligt ägaren Tommi Johansson pågått sedan januari. Han berättar att han anlitat jurister som för hans talan i försäkringsärendet, eftersom han själv än i dag är väldigt påverkad av mordbranden och dess innebörd för familjen.

– Vi förlorade ju allt. Förutom att bedriva verksamhet i fastigheten bodde vi även där, och många personliga saker försvann i och med branden, säger han.

– Och så som Trygg-Hansa har hanterat det här ärendet, det gör man bara inte. Vi har inte fått en enda krona i ersättning hittills.

Det är försäkringsärendet som Tommi Johansson pratar om som är anledningen varför det fortfarande inte har röjts upp efter branden. Enligt honom står Trygg-Hansa som ansvarig för saneringen – men det är Tommi Johansson själv som måste stå för kostnaden.

– Bara saneringskostnaden ligger på runt en miljon. Sedan stämmer inte den ersättningsnivå som satts efter branden alls med den som fanns innan, säger han.

När Trygg-Hansa skulle försäkra fastigheten värderades den till 22,5 miljoner kronor, enligt Tommi Johansson. Detta eftersom det handlade om en fastighet med en fungerande hotell- och restaurang-rörelse.

Efter branden var ersättningsnivån satt till en miljon kronor och fastigheten värderades, som Tommi beskriver det, som "vilken annan fastighet som helst."

Ärendet ligger just nu i händerna på Trygg-Hansas försäkringsnämnd, och eftersom de själva inte vill kommentera tvistefallet är det oklart hur länge det kommer att pågå. Därmed är det lika oklart hur lång tid det kommer att ta innan platsen där Road 56 en gång stod kommer att saneras.

Samtidigt har det kommit i en anmälan om ovårdad tomt till kommunen. Fanny Eriksson på Samhällsbyggnad Gävle kommer att vara ansvarig för tillsynen.

– Anses tomten, enligt lagens mening, vara ovårdad och farlig för allmänheten kan fastighetsägaren komma att ställas inför ett föreläggande, säger hon.

LÄS OCKSÅ:

Utredning om mordbrand vid Road 56 läggs ner

Road 56-branden var anlagd

Vägrestaurang i lågor

Mer läsning

Annons