Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvist om hemliga löner sinkar löneavtal på Gevalia

/
  • tvist. Ett 90-tal arbetare vid Gevalia i Gävle måste vänta på årets lokala lönepåslag på grund av en tvist om hemlöga löner.

Företaget vägrar avslöja vad de oorganiserade medarbetarna tjänar. Därför tvingas ett 90-tal arbetare vid Gevalia i Gävle vänta på årets lokala lönepåslag.

– Ska vi kunna ha individuella löner måste vi ha underlag som vi kan ta ställning till, säger Kenneth Ekberg, ordförande i livsmedelsarbetarnas fackklubb vid Gevalia, Kraft Foods kaffefabrik i Gävle.

Annons

Förhandlingarna har kört fast, både på lokal och central nivå.

– Vi för diskussioner och ser om vi kan hitta en lösning, säger Anna Nordin, förhandlingschef på livsmedelsföretagens arbetsgivarorganisation.

Hur ser du på situationen?

– Det är upp till Livs. Det är synd att medarbetarna får vänta på löneökning och man förstår att de blir irriterade, säger hon.

Började 2007

Tvisten började våren 2007 då företagsledningen på Gevalia i Gävle ville veta vilka som var med i facket. I ett brev tillfrågades medarbetarna om de ville att facket skulle förhandla om deras löner eller om de ville förhandla enskilt med företaget.

Tvisten hamnade i Arbetsdomstolen, AD, som i januari i år dömde till arbetsgivarens fördel. AD-domen slog fast att facket inte hade rätt att förhandla för andra än sina medlemmar och att företaget inte behövde visa facket vad de oorganiserade tjänar.

– En politisk dom, var kommentaren från Livs vice förbundsordförande Gerald Lindberg.

När årets lokala löneförhandlingarna drog igång så vidhöll fackklubben sitt krav på att få se vad var och en tjänade, oavsett om de är med i facket eller inte.

– Vi kan inte bedöma om våra medlemmar behandlas sämre än andra om vi inte vet vad alla tjänar, säger Kenneth Ekberg som menar att alternativet är att strunta i individuella bedömningar och i stället lägga ut schablonmässiga påslag.

Arbetarna på Gevalia väntar på löneökningar på uppskattningsvis mellan 500 och 1 500 kronor i månaden, som skulle ha betalats ut från 1 april i år.

Mer läsning

Annons