Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvist om övertid på Billerud Korsnäs i Arbetsdomstolen

/

Tvisten om den så kallade u-tiden på Billerud Korsnäs i Gävle ligger kvar hos Arbetsdomstolen.
– Vi diskuterar möjligheterna till förlikning, säger juristen Bo Villner, LO-TCO Rättsskydd, som företräder facket.

Annons

Facket Pappers kräver totalt över en miljon kronor i skadestånd och utebliven övertidsersättning för att företaget ska ha brutit mot kollektivavtalet.

Det handlar om i vilken utsträckning företaget ensidigt kan lägga ut de extra arbetstimmarna under underhållsstopp i fabriken.

Enligt facket får företaget lägga ut maximalt 24 timmar under en stoppvecka utan att betala för övertid. Företaget hävdar att man inte behöver betala för övertid eftersom all u-tid har schemalagts över hela året.

– Den här frågan hade kunnat lösas smidigt om företaget bara pratat med medlemmarna. Parterna pratade förbi varandra, menar Kjell Olsson, ordförande i Pappers-3:an på Billerud Korsnäs, om varför tvisten uppstod.…

Han konstaterar också att det gick "väldigt fort" när företaget drev igenom sin tolkning hösten 2013.

I stämningsansökan, som lämnades till Arbetsdomstolen (AD) i februari, krävde facket skadestånd, bland annat 15 000 kronor till var och en som berörts, plus övertidsersättning.

I förra veckan var det muntlig förberedelse i AD. Om parterna inte lyckas enas blir det huvudförhandling i februari nästa år.

Mer läsning

Annons