Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvivelaktiga sopböter

/
  • Sopmeddelande. ”Gavlegårdarna kommer att kolla igenom sopor som ligger på fel plats. Upptäcks det vem som har kastat soporna kommer den hyresgästen att få extradebitering på hyran med 350 kronor, grovsopor debiteras med 450 kronor”, står det på anslaget, som är undertecknat: ”Med vänlig hälsning AB Gavlegårdarna”.

Att straffa hyresgäster för felaktig sopsortering är inte okej. Det menar Hyresgästföreningen.

– Jag ställer mig väldigt tveksam till detta, säger Susanna Skogsberg, jurist på Hyresgästföreningen.

Annons

Bakgrunden är den extradebitering på hyran som Gavlegårdarna varnar felsorterare om i soprummet på Vinddraget 7 i Andersberg.

Niclas Lind, förvaltningschef på Gavlegårdarna, säger att bostadsbolaget inte är ute efter att straffa någon som av misstag lägger sopor i fel kärl.

– Det här handlar om att vi vill komma i kontakt med de personer som det berör, för att förklara för dem hur saker och ting fungerar.

Tillrättavisa

Niclas Lind säger att Gavlegårdarna inte har för vana att rota igenom soporna. Men, om de ser att någon till exempel dumpar en tv i soprummet, eller lägger hushållssoporna i komposten, så är det självklart att agera på något sätt.

– I slutändan handlar det om att hålla nere hyresnivåerna och att alla hyresgäster ska ha ett trevligt boende. Allt är i gott syfte, förklarar han.

Har fått betala

Även om det inte har hänt ofta så har det ändå hänt att Gavlegårdarnas hyresgäster har fått betala för att de har misskött sig i soprummen.

– Men vi debiterar aldrig första gången, säger Niclas Lind.

Det här förfarandet, att straffa hyresgäster för felsortering av sopor, ställer sig såväl Hyresgästföreningen som Sabo, branschorganisation för landets kommunala bostadsbolag, tveksamma till.

– Det här handlar om ett skadestånd, inget annat. Jag ställer mig väldigt tveksam till detta, säger Susanna Skogsberg, jurist på Hyresgästföreningen.

Hon förklarar:

– Hyresvärden måste först visa att han har lidit skada på något sätt. Sedan måste hyresvärden bevisa att det är just den enskilda hyresgästen som orsakat skadan. Dessutom måste man räkna in hur bra hyresvärden har skyltat, informerat, om hur sorteringen ska ske. Att slänga fel är mänskligt.

Juristen tveksamt

Även Sabos jurist Carina Knapp är tveksam till sopböterna.

– Det här är diskutabelt. Det är svårt att bevisa och egentligen är det ett polisärende.

Carina Knapp berättar att det finns liknande böter för felsortering i sophus även hos andra kommunala bostadsbolag.

– Egentligen tror jag inte att en hyresvärd får göra så här. Men så vitt jag vet har det aldrig prövats rättsligt. Och om det hjälper, så att sopsorteringen blir bättre, det vet man ju inte.

Mer läsning

Annons