Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyst marsch för att minnas knarkets offer

/
  • Knark dödar. Omkring 70 personer tågade genom Gävle med facklor och plakat vid halv sex på måndagen. En av dem var nioåriga Kim Linde, som hade sällskap av sin mamma. Manifestationen gjordes för att hedra minnet av anhöriga som dött på grund av missbruk, och för att uppmärksamma folk runt omkring på missbrukets faror.
  • Föräldraföreningen mot narkotika har omkring 300 medlemmar i Gävle, varav 40-50 är aktiva. De var mycket nöjda med fackeltåget i går, då omkring 70 personer anslöt sig, men oroade över hur narkotikan flödar i Gävle.

I Gävle finns 12-åringar som röker hasch, och internethandeln gör att det ständigt dyker upp nya droger i stan.

På måndagskvällen gick ett 70-tal personer med facklor genom Gävle för att minnas nära och kära som dött på grund av knark och uppmärksamma invånarna på droganvändningens konsekvenser.

Annons

Det hördes inga slagord. Brinnande facklor fick tala för sig, tillsammans med handtextade skyltar: ”Vi saknar våra vänner”, ”Det kan hända oss alla” och ”Tillsammans blir vi starka”.
I fackeltåget, som arrangerades av Föräldraföreningen mot narkotika, fanns personer som mist anhöriga på grund av droger, och andra som kämpar på för att slippa vara med om samma sak.Men hela tiden börjar nya människor använda droger.
– I dag är de personer som missbrukar ända från tolv år och uppåt. Det stötte jag inte på när jag började jobba som polis för fem år sedan, säger Niclas Waldenstedt.

Han jobbar på Gävlepolisens gatulangningsgrupp, som består av två fasta poliser och två roterande. De ser som sin allra viktigaste arbetsuppgift att försöka förhindra nyrekrytering, bland annat genom att prata med unga människor och slå till mot försäljare.
– Jag uppfattar det som att det är mer accepterat att röka cannabis i dag än för 15 år sedan, att det nästan är som att ta en öl, säger Niclas Waldenstedt.

Den narkotika som förekommer mest i Gävle är hasch, amfetamin och tabletter med bensodiazepiner.
– Folk får utskrivet enorma mängder narkotikaklassade mediciner som de säljer vidare. En stor del av drogförsäljningen sker på internet, vilket har gjort det enklare att köpa.

Näthandeln gör också att Gävlepolisen hela tiden möter ”nya” narkotiska preparat.
– De två–tre senaste månaderna har det pratats mycket om Subutex. Det är en medicin som fungerar som heroin ungefär och är fruktansvärt beroendeframkallande. Vi har kommit i kontakt med folk som varit riktigt nedgångna på Subutex, säger Niclas Waldenstedt.

Mer läsning

Annons