Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyst protest mot päls

/
  • PROTEST. Fyra personer från djurrättsalliansens Gävleavdelning demonstrerade på lördagen utanför Kjerstins mode i gallerian Flanör. ”De säljer päls från kanin och fjällräv, det är pälsdetaljer på jackor, tröjor och mössor” berättade Lotta Forsblad för kunder på väg in i butiken.

Djurrättsalliansen var på lördagen tillbaka och demonstrerade mot försäljning av päls. Tysta och lugna stod de utanför Kerstins mode med skyltar som talade om att butiken säljer äkta päls.

– 95 procent av alla djur som dör i pälsindustrin går till detaljer som jackkragar, säger Lotta Forssblad.

Annons

Djurrättsaktivister. Kanske tänker du militanta metoder, minkaktioner nattetid och attacker mot butiksägare. Den demonstration som ägde rum i Flanörgallerian i Gävle på lördagen var raka motsatsen. När Arbetarbladet kom förbi vid ett-tiden hade några personer från Djurrättsalliansen stått utanför Kerstins mode drygt en timme. Helt lugna stod de vid butikens entré, delade ut flygblad till kunder och pratade med dem som ville.

– De säljer päls här, detaljer på jackor, tröjor och mössor som kommer från kanin och fjällräv. Vi tycker att det är fruktansvärt, säger Lotta Forssblad.

Djurrättsalliansen i Gävle har funnits ungefär ett halvår. Strax före jul började de ordna demonstrationer utanför butiker som säljer exempelvis kläder med pälsdetaljer. Förra lördagen blev det stor uppståndelse när de skulle hålla en demonstration utanför en annan butik i centrala Gävle.

När de hällt ut rödbetsspad på marken och gjorde sig redo utanför butiken ska en man ha kommit utspringande. Enligt demonstranterna sprang han rakt in i en av dem, slog en annan i ansiktet och tog ett grepp om den tredjes hals innan han sprang in i butiken igen. Personen är polisanmäld.

Inget olagligt

Efter den händelsen tog en så kallad dialogpolis kontakt med gruppen, och fanns även på plats när de inledde sin demonstration i går.

– Det känns bra, de försvarar vår rätt att demonstrera och kan prata med butiksinnehavarna så att de också vet vad som gäller, säger Lotta Forsblad.

Hon är noga med att påpeka att gruppen inte gör något olagligt.

– Vi jobbar bara med ickevåld och pratar gärna med de som jobbar i butikerna. Vi i djurrättsalliansen jobbar inte med fritagningar eller så, det är inte vår metod.

Efterfrågan på pälskappor och liknande har minskat, men enligt djurrättsalliansen har pälsdetaljer på jackkragar, stövlar, väskor med mera snarare blivit vanligare.

– De görs inte av någon sorts restprodukt.

Butikspersonalen ville inte kommentera aktionen.

Mer läsning

Annons