Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulf Ivar Nilsson är landstingets kulturprisvinnare

/
  • GLAD KULTURPRISVINNARE. Ulf Ivar Nilsson, Arbetarbladets mångåriga medarbetare, prisas för sina historiska artiklar och böcker som speglar Gästriklands kulturarv samt sina satirteckningar.

Arbetarbladets medarbetare Ulf Ivar Nilsson belönas med landstinget Gävleborgs kulturpris.
– Jag blev glad och överraskad när jag fick beskedet via telefon. Och lite mallig och stolt.

Annons

Nämnden för tillväxt och regional utveckling meddelade i går att årets kulturpris tilldelas författaren, journalisten och tecknaren Ulf Ivar Nilsson. Han är känd av Arbetarbladets läsare för sina historiska artiklar och satiriska teckningar. Enligt prismotiveringen har Ulf Ivar Nilsson under flera decennier inspirerat människor att ta del av Gävles och Gästriklands rika kulturarv. I sina hittills nio böcker om Gästrikland lyfter han på sitt personliga sätt fram fängslande händelser och människoöden. Dessutom har han under 40 år lockat till skratt och eftertanke med sina humoristiska och samhällskritiska teckningar.

– Jag är extra glad för att de lyft fram mina teckningar i motiveringen, för det vore inte lika kul att få pris enbart som någon historiegubbe. Jag har ritat satirteckningar åt Arbetarbladet sedan 1966, då var jag en gänglig 19-åring.

Nyligen skrev han sin 400:e Gästrikehistoria för Arbetarbladet. För att få fram historierna letar han bland annat i gamla tidningar, protokoll och arkiv.

– Det är fortfarande roligt. Jag lyfter gärna fram saker som ingen har hört talas om. Men jag betraktar mig aldrig som historiker utan som journalist, jag anser att det är journalistik jag håller på med.

Landstinget Gävleborg delar årligen ut kulturstipendier och kulturpris för att stödja, uppmuntra och hedra betydelsefull verksamhet inom kulturområdet, utövaren ska genom sin verksamhet eller sin person har anknytning till länet. Kulturpriset består av en bronsstatyett av konstnären Diana Andersson. Årets andra kulturpris vinnare är slöjdaren och hemslöjdspedagogen Helena Hagström. Prisutdelningen sker vid en ceremoni under landstingsfullmäktiges sammanträde i Bollnäs 16 juni.

Nämnden delar också ut sex kulturstipendier om vardera 20 000 kr. Till kulturstipendiater utsågs textilkonstnären Marie Gunnarsson, regissören och manusförfattaren Helena Brusell, studerande Erik Annerborn, tonsättaren Mattias Lysell, musikern och slagverkaren Petter Berndalen samt manusförfattaren och estradpoeten Oskar Hanska. Anne Sjödin

Mer läsning

Annons