Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulf Ivar tycker nya boken är vacker

/
  • kändis. För många av Arbetarbladets läsare är Ulf Ivar Nilsson en känd figur då han skriver historieartiklarna ”Ulf Ivars historia”. Nu är han aktuell med sin nya bok – Gävle på 1900-talet.

Från nazismen till längdhopp. Så beskriver författaren och journalisten Ulf Ivar Nilsson innehållet i sin nya bok ”Gävle på 1900-talet”.

– Det är otroligt mycket strunt med som jag tycker är kul, säger han.

Annons

Exakt allt som kommit fram under åren som Ulf Ivar Nilsson har jobbat med boken, har inte kommit med. 10 000-tals faktauppgifter har sorterats bort men det väsentligaste är kvar – tryckt i 3 000 upplagor.

– Jag tycker att den är vacker. Variationen jag eftersträvade har jag lyckats med, säger han.

Boken är en fortsättning av journalisten och författarens tidigare bok ”Gävle på 1800-talet”. Den här gången har han fördjupat sig i Gävle under 1900-talets första hälft, en tid som var präglad av världskrig och industrialism men också av glädje.

Genom gamla tidningsurklipp har Ulf Ivar hittat historierna som berättar om tiden då Gävle hade 40 godisfabriker och en världsmästarinna i stående länghopp. Historien om den sexårige pojken som fick åka med på en flygtur för bara ett öre, har även den fått plats.

Har du hittat något som förvånat dig under den här tiden?

– Jag är ganska härdad och blir inte förvånad i första taget. Men jag upptäckte att det fanns tre kvinnor i Stadsfullmäktige i Gävle innan det ens fanns kvinnlig rösträtt, säger Ulf Ivar.

Då ”Gävle på 1900-talet” endast behandlar århundradets första hälft finns planer på en uppföljning.

– Jag tänker inte börja nästa del än, jag måste pusta ut först.

Mer läsning

Annons