Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Under tre dagar lägger Götheborg till i Gävle

/

I dag anlägger Ostindiefararen Götheborg i Gävle hamn och ligger sedan tillgänglig för allmänheten vid kajen. Gävlebon Dan Lorén kommer att lotsa fartyget in till hamn – precis som sin historiska släkting.

Annons

– Jag känner mig inte särskilt nervös. Det kommer att vara en riktig lots med i båten så det har egentligen inte krävts några förberedelser för mig, säger Dan Lorén.

Han är antikvarie och ättling till den lots som tros ha burit skulden till att den ursprungliga ostindiefararen en gång i tiden sjönk vid inloppet till Göteborgs hamn. Lotsen, Casper Matthisson, var Dans morfars farfars morfars far.

Möts av Briggen Gerda

När Götheborg seglar in i Gävle kommer den att mötas av Briggen Gerda. Götheborg kommer att skjuta en salut som kommer att besvaras från kajen. En del av besättningen kommer att ha på sig tidsenliga 1700-talskläder. För Dan Lorén blir det däremot en lotsuniform från 1940-talet.

– Det blev så för att lotsarna på 1700-talet inte hade några särskilda kläder på sig, förklarar han.

Stannar tre dagar

Från och med lördagen kommer allmänheten att kunna gå ombord och se sig omkring på ostindiefararen. Skeppet stannar sedan i Gävle i tre dagar.

Men Gävle är bara ett av stoppen på fartygets turné, och Kristin Hamdan, pressansvarig för turnén, vittnar om ett enormt intresse längs de städer på Östersjökusten som fartyget hittills besökt.

– Jag tror att det beror på att det finns så många aspekter som är intressanta med Götheborg. Dels är det den historiska delen och berättelsen om det gamla fartyget som förliste. Sedan är det den nya båten som har varit ända till Kina. Och för båtintresserade är förstås fartyget i sig en attraktion.

Förutom möjligheten att besöka båten kommer allmänheten att kunna ta del av utställningar – både om den historiska ostindiefararen och om den Kinaexpedition som besättningen företog sig mellan 2005 och 2007, då båten seglade i Asien och runt Afrika.

Kommunens ansvariga Maria Nässert tror på en stor uppslutning under morgondagen. Många har ringt till turistbyrån i Gävle de senaste dagarna för att få information och busslaster med besökare är på väg ned från bland annat Bollnäs.

Mer läsning

Annons