Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Undervattenspark i Axmar invigd

/
 • FÖRVÄNTANSFULLA. Efter att ha varit med på invigningen av Axmar undervattenspark for Calle Helmersson och David Blomkvist ut till Malmharen för att få se riktiga vrak.
 • SKAPARE. Bo Ulfhielm från Länsmuseet berättade om kapten Olsson som förliste utanför Axmar för hundrafyrtio år sedan. Idag vill Bo säga till kapten Olsson
 • Karta över undervattensparken.
 • STOR SAMLING. Många hade samlats för att vara med på invigningen av Axmar undervattenspark. Martin Hansson och Jim Hansson invigningstalade.
 • FÖRST I SVERIGE. Utsikt över delar av Axmar undervattenspark.
 • KLIPPTE BAND. I full snorkelutrustning klippte Anna Lindgren från Länsmuseet Gävleborg banden vid invigningen av Axmar undervattenspark.
 • KLIPPTE BAND. I full snorkelutrustning klippte Anna Lindgren från Länsmuseet Gävleborg banden vid invigningen av Axmar undervattenspark.
 • PROVKÖR. Göran Ekberg från Statens maritima museum visade upp museets egen leksak, en undervattensrobot. Här är det Daniel Klingberg som provkör roboten.
 • KAPTEN. Pentti Uusirantanen styrde båten när Charlie Westholm, Axel Johansson och Pontus Hofren åkte ut för att se vraket vid Malmharen.
 • GULDSKATT. Alexander Klingberg fiskade upp en guldtia ur vattnet vid Axmar brygga.
 • FÖR VATTENSKYGGA. Statens maritima museum visade vid invigningen av Axmar undervattenspark upp sin undervattensrobot som kan skickas ner i vattnet och visa dem som står på land vad den ser via tv-skärm.
 • PÅ VÄG. Efter invigningen av Axmar undervattenspark styrde ett gäng båten mot Malmharen för att se på vrak.

Iförd groddräkt och ett par meter ut i vattnet klippte Länsmuseets Anna Lindgren på torsdagen det blå bandet vid invigningen av Axmar undervattenspark.
– Det finns så mycket spännande historia både över och under vatten och vattenparken visar det, säger hon.

Annons

Ett stort antal människor från Gävle med omnejd hade samlats vid Axmar brygga på torsdagen för att delta i invigningen av byns nya undervattenspark. Efter att bandet var klippt fanns möjligheten att åka med båt ut till Malmharen för att titta på vrak. Kompisarna Axel Johansson, Charlie Westholm och Pontus Hofren tvekade inte.

– Vi ska se vraken, vi har varit på Vasamuseet förut, berättar Axel Johansson.

Axmars nya undervattenspark, den första i Sverige i sitt slag, beskrivs som unik då den förenar kulturen och naturen under vatten.

Med hjälp av kartor och gps ska man nu kunna dyka, snorkla eller spana från båten och se de tjugo vrak av förlista båtar som finns i området utanför Axmar bruk. På parkens hemsida kan man läsa om båtarna och deras förlisning men också om vilka växter som finns vid de olika vraken.

Idén till parken kommer från sportdykare i området men engagemanget från boende och verksamma i Axmar har spelat en viktig roll i skapandet av parken förklarade Anna Lindgren.

Att det utanför Axmar ligger många vrak beror på den tidigare livliga trafiken i kombination med stenig terräng berättar Bo Ulfhielm på Länsmuseet Gävleborg. Vrak-kartan kan komma att behöva revideras menar han.

– Vi tror att det kommer dyka upp fler vrak framöver, säger han.

Undervattensparken i Axmar är en del av det nordiska samarbetet Nordic Blue Parks, för att uppmärksamma världen som finns under ytan. Parken i Axmar är den första i Sverige men från skaparnas sida hoppas man på fler.

– Vi hoppas att parken blir inspiration till flera parker, sa Kenneth Condrup, avdelningschef Statens maritima museum.

Mer läsning

Annons