Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga designers gör om biblioteket

/
  • FÄRG OCH FORM. En lila soffa, rundade bokhyllor och ljudisolerade kurer. Lotta Näslund och Malin Larm har studerat fler bibliotek och skolor för inspiration till projektet. De vill göra om EU-delen och företagsdelen på Stadsbiblioteket.
  • NÖJD MED RESULTATET. Mycket imponerad över alla förslagen är Conny Persson chef på stadsbiblioteket Gefle Vapen. Här tittar han på de höga hyllorna som skulle ge mer golvutrymme.

Nya möbler, mer färg, högre bokhyllor med en inbyggd maskin, ljudisolerade kurer och flytta musikbiblioteket.
Det är bara några av studenterna vid design- och trätekniks förslag på hur stadsbiblioteket kan locka fler ungdomar.

Annons

– De är trångbodda här, men har nio meter i takhöjd på vissa ställen. Där kan golvutrymme frigöras för ungdomarna, säger Johan Löfström.

Ett tekniskt hyllsystem och en avdelning med ljud, bild och video.

Det är ett av Johan Löfström och Rickrad Norrmans förslag på hur stadsbiblioteket kan skapa roliga ytor för ungdomar i åldrarna 16–25 år.

– Teknik och musik intresserar ungdomar och vi har försökt skapa sådana zoner, säger Johan Löfström.

Han är en av elva studerande på design- och träteknik vid Högskolan i Gävle. Under tio dagar har de i tanken format om vissa delar av stadsbiblioteket. Resultatet visades upp i går. I projektarbetet ingår att bygga modeller hur olika avdelningar kan se ut.

– Vi är jättenöjda. Det har varit otroligt roligt, säger Lotta Näslund.

Hon har tillsammans med Malin Larm och Jennie Samuelsson skapat en avdelning med rundade bokhyllor, som är mer välkomnande och små ljudisolerade kurer där ungdomar kan sitta och läsa eller spana. Även en datahörna, med soffa och tv-spel vill de ha på biblioteket.

– Vi var här två dagar. Det är bra att befinna sig på plats för att se lösningen och sedan tog vi mått också, säger de.

Conny Persson, chef stadsbiblioteket Gefle Vapen är mer än nöjd:

– En oerhörd inspiration. Man tänker wow wow wow. Varför har inte vi tänkt så här tidigare? Det behövs input utifrån så att man vågar förändra, säger han.

Förändring ska det bli. Nu ska en tjänst tillsättas som har i uppgift att titta grundligt på hur man kan förändra så att fler i målgruppen 16–25 år besöker biblioteket.

– Redan 2010 hoppas vi att något kan sjösättas, säger Conny Persson.

Från onsdag nästa vecka visas studenternas elevarbeten på biblioteket.

Mer läsning

Annons