Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga Gävlepolitiker upp i makttoppen

Gävlepolitikerna Elin Lundgren, 30, och Jörgen Blomqvist, 33, kliver direkt in i riksdagen nästa år om Socialdemokraterna inte gör ett sämre val än senast.

– Vi behöver få in fler yngre kandidater för att locka fler yngre väljare, säger Ann-Margret Knapp, ordförande i Socialdemokraternas valberedning, när hon motiverar valberedningens förslag som blev offentligt på fredagen.

Annons

Elin Lundgren och Jörgen Blomqvist föreslås på fjärde respektive femte plats på Socialdemokraternas riksdagslista för Gävleborgs län.

I dag har Gävleborgs socialdemokrater fem ordinarie platser i riksdagen.

Valberedningens förslag innebär bland annat att Roland Bäckman från Ljusdal puttas ned och får nöja sig med att hoppa in som ersättare ibland – såvida inte S lockar många fler väljare än senast.

– Jätteroligt, säger Elin Lundgren om att få bli riksdagsledamot.

Hon har gjort en snabb politisk karriär sedan hon för sex år sedan gick med i Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU.

I dag är hon vice ordförande i arbetarkommunen i Gävle, vice ordförande i socialnämnden och sitter i kommunfullmäktige. Hon har beskrivits som ett av socialdemokraternas framtidslöften.

– Hon är skärpt, engagerad och verbalt duktig, säger Ann-Margret Knapp som tycker att Lundgren är en ung kraft som är ”värd att satsa på redan nu”.

Åldern var också avgörande för Jörgen Blomqvist.

– Han är en ung man som partiet behöver, säger Ann-Margret Knapp som också lyfter fram hans kunskaper i miljöfrågor.

I dag jobbar Blomqvist med miljöfrågor på Region Gävleborg, är styrelseordförande i kommunalförbundet Gästrike Återvinnare och sitter i kommunfullmäktige.

För Roland Bäckman hjälper det inte att han sitter i riksdagens miljö- och jordbruksutskott. Med sina 49 år puttades han ändå åt sidan i valberedningens jakt på yngre kandidater.

– Det är inte för att Roland Bäckman inte skulle ha gjort bra ifrån sig. Tvärtom. Men Jörgen är den vi behöver när vi söker unga manliga kandidater, säger Ann-Margret Knapp och pekar bland annat på utvärderingen av Socialdemokraternas resultat i senaste EU-valet.

Förslaget går nu på remiss till de tio arbetarkommunerna i Gävleborg.

På partidistriktets valkonferens 28 november spikas listan.

Mer läsning

Annons