Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga vet inte hur de kan påverka

I höstas fick 2 000 av länets unga i åldrarna 19–25 år svara på en enkät om sin livssituation. Svaren har nu sammanställts och utmärkande för länet är särskilt två saker.

Annons

– Arbetsmarknaden upplevs som ojämnställd och många anser att de inte vet hur de ska gå tillväga för att påverka beslutsfattarna, säger Johanna Jansson, forskare vid Dalarnas Forskningsråd som sammanställt resultatet.

Ungefär hälften av de som svarade att de inte kände att de kunde påverka beslutsfattarna visste inte hur de skulle gå till väga för att göra det, vilket är oroande tycker Therese Metz, projektledare på Region Gävleborg.

Sämre än rikssnittet

– I jämförelse med nationella siffror är det dubbelt så många unga här som inte vet hur de ska påverka, det är uppseendeväckande och måste analyseras vidare.

Men det fanns också positiva delar att utläsa av rapporten.

– Runt 60 procent vill starta egna företag och drygt hälften av de som svarat vill plugga vidare och det är jättepositivt.

Rapporten har skickats ut till länets alla kommuner för diskussion. Och det viktiga är nu att ta med ungdomarna i arbetet för att komma fram till de bästa lösningarna på problemen, säger Therese Metz.

– Det går inte att bara sätta sig ner som vuxen och gissa sig till svaren. Politiker och andra måste sätta sig ner tillsammans med unga för att förstå dem.

18 maj ska länets kommuner presentera hur de tänker gå vidare med resultaten som framkommit i rapporten.

Mer läsning

Annons