Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomarna i centrum står utan fritidsgård

Ungdomarna i centrala Gävle står nu utan fritidsgård.

Block 17 stängde för gott före sommaren, och kommunens nya mötesplats på Musikhuset öppnar tidigast 1 oktober.

Annons

Föreningen ”På rätt väg” drev under tolv år fritidsgården Block 17 i Gävle. Men när kommunen ändrade villkoren för det kommunala bidraget kunde föreningen inte längre uppfylla kraven. Brist på pengar tvingade då föreningen att stänga Block 17

– Vi håller på och avvecklar, tömmer lokalerna och gör oss av med grejerna. Våra anställda har väl förhoppningar om att få jobba på det nya stället, säger Lasse Björklund, ordförande i föreningen På rätt väg som drev Block 17.

Kultur- och fritidsnämnden i Gävle fattade i våras beslutet att skapa ett nytt ställe för ungdomar i centrum, som ersättning till Block 17. Men pengarna, 700 000 kronor, räcker inte till en fritidsgård fylld med aktiviteter, utan till en mötesplats. Den skulle helst ligga i kommunens egna lokaler och centralt, men på behörigt avstånd från krogarna.

I juni kunde Arbetarbladet berätta att mötesplatsen hamnar i Musikhuset. Då var förhoppningen, enligt Ninni Berggren Magnusson på kultur & fritid, att den skulle öppna i slutet av augusti.

Nu säger hon att den kommer att öppna 1 oktober – ”om allt går som vi vill”.

– Förseningen beror på att vi har letat ersättningslokaler för de vävstolar som finns i lokalerna i dag, och att styrelserna för fritidsgårdarna behövde mer tid för sina möten om samarbetet, säger hon.

Lasse Björklund är bekymrad över situationen. Han har träffat några av de gamla Block 17-besökarna som numera hänger kring Gudinnan och Nordea intill Rådhustorget i Gävle.

– Ungdomarna och ledarna var värda en bättre framtid än de är på väg mot. Det fanns ju möjlighet för oss att fortsätta ha öppet. Då hade de haft ett ställe att gå till efter sommaren och de har de inte nu, säger han.

Den nya mötesplatsen ska drivas som ett samarbete mellan fyra av kommunens fritidsgårdar; Brynjan, Helges, Treffen och Legenden med stöd från kultur & fritid, svenska kyrkan och ABF.

Mer läsning

Annons