Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomsarbetslösheten i Sverige ligger i världstoppen

Ungdomsarbetslösheten i Sverige ligger i topp bland länderna i Europa och Nordamerika.

– Gymnasieskolans utformning har stor betydelse, tror arbetsmarknadsforskaren Oskar Nordström Skans som försökt undersöka orsakerna.

Annons

Under de senaste tio åren har ungdomsarbetslösheten ökat samtidigt som andelen ungdomar bland de arbetslösa också ökat.

Sex OECD-länder har högre ungdomsarbetslöshet och bara två länder – Island och Luxemburg – har högre andel ungdomar bland de arbetslösa.

Oskar Nordström Skans pekar på fyra troliga orsaker:

* Många svenska ungdomar hoppar mellan studier och jobb och flera korta perioder av arbetslöshet.

* Ungdomar som misslyckats i gymnasiet och saknar kompletta betyg har betydligt svårare att få jobb än dem som har fullständiga gymnasiebetyg. Kraven på teoretiska kunskaper ökade under 1990-talet och det kan ha medverkat till att flera slås ut.

* En del forskning tyder på att striktare arbetsrättsligt skydd medverkar till högre arbetslöshet bland ungdomar som har svårare att komma in på arbetsmarknaden. Ungdomar får nöja sig med tillfälliga anställningar.

* Ingångslönerna är förhållandevis höga i Sverige.

– Det är svårt att säga vilken förklaring som är viktigast, säger Oskar Nordström Skans, forskare vid Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, Ifau, i Uppsala.

Arbetsmarknadspolitiken är inte sämre än i andra länder, menar han. Ungdomarna får hjälp förhållandevis snabbt och de som får hjälp tycks få jobb snabbare än andra.

– Vill man komma åt de höga arbetslöshetstalen ligger inte huvudproblemet hos Arbetsförmedlingen.

– Gymnasieskolans utformning är nog mer betydelsefull, säger Oskar Nordström Skans som tror att exempelvis lärlingssystem skulle underlätta för ungdomar att ta sig in.

Mer läsning

Annons