Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomsgäng härjar på Sommarkväll

/
  • POPULÄRT. Sommarkväll lockar många tusen besökare per gång. Men det finns en baksida på myntet.  Under de senaste onsdagarna har det varit busliv i anslutning till arrangemanget.

Oroligheter, bråk och misshandel hotar trevnaden på onsdagarnas Sommarkvällar i Gävle.

– Otroligt mycket ungdomar söker sig till city och det uppstår gängbråk mellan grupper från olika stadsdelar, säger Mikael Hedström, presstalesman vid Gävlepolisen.

Inför nästa evenemang kommer polisen att förstärka bemanningen på plats.

Annons

En Gävlekvinna, som vill vara anonym, har under de två senaste arrangemangen bevittnat hur stora gäng ungdomar drivit runt på stan och muckat gräl.

I onsdags fick hon se en kille jagas av en stor mobb, fly in i en folksamling och skrika på hjälp. Kvinnan ringde SOS, som kopplade fram samtalet till polisen men där blev det inget svar.

Fler yngre ungdomar

Hon riktar ingen kritik mot polisen och tycker att Sommarkväll i grunden är ett trevligt arrangemang.

– Men man verkar ha struntat fullständigt i vad som händer efteråt.

Enligt Gävlekvinnan var merparten av de bråkande ungdomarna i yngre tonåren, men från polisen rapporteras en annan bild.

– Bland de ingripanden och avvisningar vi gjort är merparten över 15 år. Men jag håller med om att det i större utsträckning än tidigare är yngre ungdomar som stör i centrum, säger Mikael Hedström.

Vid 19.30-tiden i onsdags fick polisen vetskap om två ungdomsgäng som skulle ge sig på ett tredje. Bråket avstyrdes, men 20.20 blev det åter oroligt och en privatperson gick emellan.

– Det var en liten modig dam som ryckte in. Det är inget vi rekommenderar, men naturligtvis är vi mycket tacksamma för hennes insats, säger Mikael Hedström.

Misstänkt misshandel

Vid 21-tiden misstänks minst två unga män ha misshandlat tre andra ungdomar på Norra Köpmangatan.

En av dem, en 20-åring, greps och anhölls för både misshandel och stöld.

Enligt Mikael Hedström finns det flera förklaringar till oroligheterna. Det varma vädret gör att fler drar ut på stan, och fler dricker sig berusade. Ungdomsgårdarna håller dessutom stängt under sommaren.

Polisens möjligheter att arbeta förebyggande är begränsade.

– Bland dem som jobbar med ungdomsutredningar är hälften på semester och den andra halvan måste även fungera som förstärkning inom utryckningspolisen, säger Mikael Hedström.

Mer läsning

Annons