Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unionen ökar när andra fack tappar medlemmar

Fackförbundet Unionen lockar många nya medlemmar samtidigt som andra fackförbund fortsätter tappa.
– Vi jobbar på rätt sätt. Vi har valt att besöka arbetsplatser där vi har störst potential av rekrytera medlemmar, säger Gunvor Anderssson Storck, regionchef för Unionen i Gävleborg.

Annons

Under årets första sex månader fick Unionen i Gävleborg nästan 800 fler medlemmar – en ökning med 7–8 procent.

– I slutet av förra året bytte vi inriktning i vår medlemsvärvning. Vi ansträngde oss mer för att hitta ”rätt” arbetsplatser. Vi besöker arbetsplatser där vi har några medlemmar men där det också jobbar många tjänstemän. Till exempel call center och bemanningsföretag, säger Gunvor Anderssson Storck.

– Det är arbetsplatser där det finns många unga, konstaterar hon.

Under första halvåret tappade fackförbundet IF Metall drygt 8 000 medlemmar i hela landet medan Unionen i snitt haft cirka 1 000 fler medlemmar än i fjol. Kommunal minskade med närmare 900, Seko med drygt 2 000 och Byggnads och Hotell- och restaurangfacket minskade med cirka 1 200 medlemmar, enligt nyhetsbyrån TT.

Förutom Unionen gick statstjänstemannafacket ST och Handels mot strömmen och ökade med cirka 1 400 respektive 300.

Handels i Gävleborg behöll antalet medlemmar i stort sett oförändrat under första halvåret, berättar ombudsmannen Poul Erik Jensen.

– Vi måste vara ute på arbetsplatserna oftare, säger han och pekar på betydelsen att hjälpa ungdomar så att de får rätt lön och anställningsvillkor.

Mer läsning

Annons