Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppdrag: Gör det billigt

Tre arkitektkontor skissar just nu på kommunens ”plan B” för ombyggnaden av Strömvallen.

Deras uppgift är att göra ett alternativ som uppfyller Svenska fotbollförbundets arenakrav från och med 2014, men som ändå blir så kostnadseffektivt som möjligt.

Annons

Som Arbetarbladet tidigare berättat har Gävle kommun just nu ett projekt för ombyggnaden av Strömvallen som går parallellt med det stora förslag som kommit från Gefle IF och det börsnoterade bolaget Fast Partner.

Plan B ska säkerställa att Strömvallen, även om det stora projektet går i stöpet, uppfyller de hårdare krav på allsvenska arenor som börjar gälla från 2014.

80 procent sittplatser

Det handlar bland annat om att minst 80 procent av publikkapaciteten måste utgöras av sittplatser och att nya omklädningsrum måste byggas.

Tre arkitektkontor har nu fått i uppgift att ta fram skisser på hur Strömvallen skulle kunna byggas om för att klara kraven.

En tydlig order är att hitta ”kostnadseffektiva lösningar”. Stenläktaren mot Kungsbäcksvägen ingår inte i uppdraget, utan ska enligt instruktionerna bevaras i befintligt skick.

Pelare blir stålbågar

Läktarens nuvarande träbänkar ska dock ersättas med 1 200 stolar och träpelarna kan komma att bytas ut mot stålbågar.

– Samtidigt vill vi se lösningar så att det finns möjlighet att vidareutveckla anläggningen. Det finns en önskelista som innehåller exempelvis gym, personalrum, servering, kiosker och loger men det genomförs i så fall möjligen i en senare etapp, säger Bo Rickegård, byggchef på Gavlefastigheter och projektledare för plan B.

Erfarna arenaritare

Arkitektkontoren är utvalda utifrån tidigare erfarenheter av arenabyggen.

Sweco FFNS har ritat Behrn Arena i Örebro och Tema Arkitekter har varit med i projekt om ombyggnad av Stockholms Stadion.

Johan Skoog arkitektkontor har bland annat varit inblandat i det stora ombyggnadsförslaget av Strömvallen.

– Det här är ett helt annat projekt som inte alls är i samma dignitet. Även Johan Skoog arkitektkontor måste börja på ny kula och göra det från grunden, säger Bo Rickegård.

Arkitekttävlingen inleddes i början av oktober och de färdiga förslagen ska presenteras 18 november.

I vecka 48 väljer projektgruppen för plan B vilket förslag man vill jobba vidare med.

– Sedan måste vi börja med att ta fram ekonomiska kalkyler. Jag är ganska övertygad om att de 40 miljoner kronor som kommunen tidigare avsatt inte kommer att räcka till allt som önskas, säger Bo Rickegård.

Gavlefastigheters vd Cathrine Holgersson framhåller att GIF:s och Fast Partners stora arenaprojekt, en satsning som beräknats kosta i runda tal 500 miljoner kronor, fortfarande är huvudspåret.

För tillfället pågår utredningar av framför allt kommunens behov i exempelvis konserthuset och den planerade evenemangshallen, men också vilka ekonomiska förutsättningar som finns.

Utredningarna ska vara klara i januari och i februari fattar kommunen, Fast Partner, GIF och en eventuell hotellaktör beslut om projektet ska drivas vidare.

Mer läsning

Annons