Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppgav sig falskt vara neurolog

/
  • Läkaren som saknade neurologlegitimation hann arbeta i två månader på Gävle sjukhus innan kollegorna slog larm.
  • Roger O Nilsson.

En läkare som uppgett sig vara neurolog har fått sluta på Gävle sjukhus efter att det framkommit att han inte haft rätt kompetens för jobbet.
Mannen hann bara arbeta i två månader innan kollegorna slog larm.

Annons

En läkare som uppgett sig vara neurolog har fått sluta på Gävle sjukhus efter att det framkommit att han inte haft rätt kompetens för jobbet.

Mannen hann bara arbeta i två månader innan kollegorna slog larm.

SVT Gävleborg var först ut i går att rapportera om läkaren som tvingats sluta på Gävle sjukhus i förra veckan.

Det efter att personal och kollegor slagit larm då de märkt att mannen saknade nödvändiga kunskaper inom sitt påstådda speciallistområde, neurologi.

Den 47-åriga läkaren hävdar att han har en specialistutbildning i ett land utanför EU och har ansökt om att få sin examen godkänd i Sverige, men Socialstyrelsen har ännu inte godkänt honom.

– När vi fick veta det valde vi att avsluta direkt. Det är allvarligt. När vi lägger en beställning förväntar vi oss att få det vi beställt, säger Roger O Nilsson, divisionschef för medicin-psykiatri i Region Gävleborg.

Läkaren har hyrts in genom ett bemanningsföretag som tidigare levererat utan problem.

– Nu måste vi ha ett ordentligt samtal med dem för att det här inte ska hända igen.

Vem bär ansvaret?

– Det är ett delat ansvar. Vi har ett ansvar gentemot patienterna att ha läkare med rätt kompetens. Företaget har ett ansvar att leverera det vi begärt och den enskilda läkaren har ett ansvar att ha de kunskaper han utger sig för att ha, säger Roger O Nilsson.

Han försäkrar att det inte finns någon anledning till oro för de patienter som behandlats av läkaren under maj och juni månad. Alla deras journaler har granskats och inga felaktigheter har hittats.

Kan det finnas fler läkare inom regionen som inte är behöriga?

– Inte mig veterligen. Vi har noggranna upphandlingar men sen finns det alltid den mänskliga faktorn. Jag är glad att mina medarbetare reagerade omedelbart i det här fallet.

Mer läsning

Annons