Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppmanar till att kräva lokal mjölk

/
  • UPPMANAR KONSUMENTER ATT PROTESTERA. Anne Johansson, vd för Bondenära är övertygad om att Konsum ändrar sig. ”Nu har Konsum hamnat i hetluften. För några år sedan försökte Gävle kommun välja bort Gefleortens mejeri men då blev det ett ramaskri. Jag tror att Konsum också måste backa och det rejält.”

– För oss existerar inget annat än närproducerat och ekologiskt. Konsum måste backa, de har inget annat val, säger Anne Johansson, vd för Bondenära.

Annons

Bondenära arbetar med att sälja ekologiska livsmedel och lokalt producerade livsmedel från ortens lantbrukare och livsmedelsproducenter, till alla som bor i närområdet.

– Konsumbutikerna har ju gått ut och marknadsför sig med lokala produkter, det går helt stick i stäv med vad de nu gör, säger Anne Johansson, vd för Bondenära i Gävleborg.

Efterfrågan på närodlat ökar hur mycket som helst konstaterar hon.

– Geflemejeriet är hjärtat i den lokala livsmedelsproduktionen. Lägsta priset är inte längre det viktigaste, dagens konsumenter tänker på den egna hälsan och på barnens framtid.

Hon tycker att Konsum måste ta sitt ansvar.

– Jag ringde vd:n för Konsum Gävleborg i morse och frågade om de tänkte begå harakiri. Han förklarade att de bara hängt på det centrala avtalet och egentligen finns det ingen vilja att byta ut Gefleortens mot Arla.

För 15 år sedan fanns det 18 000 mjölkproducenter i Sverige, i dag återstår bara 6 000.

– Mjölkbönderna försvinner på grund av att lönsamheten är så otroligt dålig. Vill vi verkligen ha det så? De betyder mycket för hela landskapsbilden.

Anne Johansson uppmanar alla konsumenter att bilda opinion.

– Gå till din butik och kräv lokalproducerat. Konsumenterna har all makt.

Mer läsning

Annons