Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprört på ridhuset efter regeringens nej

/
  • Ridskolechef Leif Hall och de andra i Gävle Ryttarsällskap har hoppats på en utbyggnad i Lervik sedan 1987. Nu har regeringen satt stopp för utbyggnaden sedan en grannfamilj överklagat detaljplanen för att hästhållningen ligger för nära bostadsbebyggelsen.
  • ”URUSELT”. Sofia Tjernström har ridit i Lervik i sju år och tävlar i dressyr. Hon tycker att det är ”uruselt” att regeringen sagt nej till ett nytt ridhus och en ny tävlingsbana. På onsdagen tränade hon och hästen Mr Bean utomhus på grund av platsbristen i den nuvarande ridhallen.

Gävle Ryttarsällskap får inget nytt ridcenter i Lervik. Regeringens beslut om att upphäva detaljplanen har landat hos kommunen.

– Det var som en käftsmäll, säger ridskolechefen Leif Hall.

Annons

Stämningen är både upprörd och uppgiven bland ridtjejerna i Lervik sedan regeringen meddelat att detaljplanen för det efterlängtade nya ridhuset och en ny tävlingsbana upphävs.

Sofia Tjernström har ridit i Lervik i sju år och tävlar i dressyr. På onsdagen tränar hon och egna hästen Mr Bean utomhus, trots att termometern har krupit ned under tiogradersstrecket på minusskalan.

– Det är uruselt att vi inte får något nytt ridhus. Som det är nu är det jättesvårt att få tider inomhus och ofta blir det så trångt att det nästan blir farligt. Jag är rädd att hästen ska sparka till någon, så det känns säkrare att rida utomhus, säger hon medan hon låter Mr Bean skritta runt för att inte bli för kall.

Grannarna gick till regeringen

Gävle kommun har i sin budget avsatt 26 miljoner kronor för bygge av ett nytt ridhus och en ny ridbana åt Gävle Ryttarsällskap i Lervik. Detaljplanen antogs av byggnads- och miljönämnden i januari 2009, men överklagades av en grannfamilj. Länsstyrelsen gick dock på samma linje som kommunen, men då gick grannarna vidare till regeringen.

I slutet av november meddelade regeringens miljödepartement att detaljplanen upphävs. Det främsta skälet är att hälsoriskerna med hästhållning så nära bostadsbebyggelse borde ha utretts bättre i planen. Socialstyrelsen förordar ett generellt skyddsavstånd på 200 meter, men ridskolan ligger i dag 75 meter från närmaste bostadshus.

Längst från bostadshusen

Leif Hall tycker att det är lite konstigt att grannarna har valt att ta striden, eftersom utbyggnaden är planerad på den sida av ridanläggningen som ligger längst ifrån bostadshusen. De hagar som ligger närmast husen finns redan i dag och där planeras inte för några fler hästar.

– Vi har till och med erbjudit oss att ta bort de närmaste hagarna, men det vill de inte heller gå med på.

Frustrerad

Han känner sig frustrerad och vet inte hur klubben ska agera nu. Utan nytt ridhus riskerar man att behöva kasta ut några av de ungdomar som rider i dag. Ny tävlingsbana och inridningsytor behövs även för att kunna arrangera ridtävlingar i Gävle.

Familjen som överklagat utbyggnaden har avböjt att kommentera beslutet.

Mer läsning

Annons