Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA-resa kan vara muta

/
  • ingen skillnad. ”Det blir ingen skillnad alls vare sig i Furuviksparken eller fastighetsbolaget”, säger Tom Widorson, som är vd både för Furuviksparken AB och fastighetsbolaget som delägs av Gävle kommun.
  • påhoppad. ”Jag känner mig kränkt och påhoppad. Jag har inte åkt för Gävle kommuns räkning, utan för fastighetsbolaget”, säger Helen Åleskog, som är styrelseordförande i Furuvik Fastighets AB men också förvaltningschef i Gävle kommun.
  • har rätt.  ”Det här visar ju att vi har rätt. Det har vi tagit upp med dem flera gånger, annars strider det mot lagen om bestickning och mutor och kommunens riktlinjer”, säger revisionskollegiets ordförande Gunilla de Maré.
  • naiv. ”Om jag trodde jag hade gjort fel skulle jag inte ha gjort det. Jag har varit naiv i det här och borde ha kollat det bättre”, säger Gävle kommunalråd Carina Blank, som är ledamot i Furuvik Fastighets AB och var med på de två studieresorna till USA.

2009 och 2010 åkte delar av Gävles kommunledning till USA. Och lät Furuviksparken betala studieresan.

Först i går – sedan revisorerna påpekade risken för misstanke om mutbrott – betalade det till hälften kommunägda fastighetsbolaget reseräkningen.

Annons

– Vi ser allvarligt på det här, annars hade vi aldrig tagit upp det. Det här är ett 100 procent privat bolag som har betalat resan, säger Gunilla de Maré, ordförande i revisionskollegiet.

I ett utkast till en revisionsrapport påpekar revisorerna att det strider mot Gävle kommuns riktlinjer som ska motverka mutor och bestickning.

Det var i november 2009 som Carina Blank, Helen Åleskog och Ingemar Westin reste till Florida tillsammans med Furuviksparkens vd Tom Widorson för att studera nöjesparker och turistindustrin. Kommunalrådet, förvaltningschefen och Gävles tidigare ekonomidirektör åkte med på resan eftersom de sitter i Furuviks fastighetsbolag AB, som äger marken i Furuviksparken. Sällskapet besökte Disneyworld i Florida och en nöjesparksmässa i Las Vegas. Den resan gick på 75 998 kronor.

Året därpå gjorde man en motsvarande resa, till nöjesbranschens årliga konferens, men i stället för Ingemar Westin var det turistchefen Tove Elvelid som deltog.

Till Arbetarbladet uppgav Carina Blank 2009 att kostnaderna för resan betalas av Furuviks fastighetsbolag. Men nu visar kommunrevisionens granskning att så inte gjordes. Kostnaden stannade i privatägda Furuviksparken.

Tom Widorson menar att det inte hade spelat någon roll, och säger att fastighetsbolaget enda intäkter är hyrorna från Furuviksparken och restaurangen Furuviks brygga. Han anser att en räkning till fastighetsbolaget i slutändan hade inneburit en högre hyreskostnad för Furuviksparken.

– Jag tycker att det är ett nollsummespel. Revisorerna tycker att kostnaden ska ligga i fastighetsbolaget därför har vi fakturerat de kostnaderna, säger Tom Widorson.

Inbetalningen på totalt 124 553 kronor gjordes först i går.

Turistchefen Tove Elvelid sitter inte i fastighetsbolagets styrelse. Hennes resekostnader betalade Gävle kommun först efter ett påpekande av revisorerna i april.

– Det var vi sena med, så det får jag ta på mig, säger Tom Widorson.

Mer läsning

Annons